Kollum wint krap van Hoogeveen

HOOGEVEEN – In een gestaag vallende regen en daardoor op een glad veld stonden Hoogeveen en Kollum voor het eerst tegenover elkaar. Het werd een boeiende voetbalwedstrijd waar Kollum met 0-1 won en er met de 3 punten vandoor ging.

Hoogeveen begon fanatiek aan de wedstrijd en zette veel druk op Kollum, maar toen Olke de Wit na 5 minuten zijn inzet vlak naast het doel zag gaan, nam Kollum het heft in handen en bouwde een veldoverwicht op dat resulteerde in een aantal goede kansen. In de achtste minuut leverde Bennie de Vries een uitstekende voorzet af, die door Gerard van Zonneveld, na langdurige blessure weer in de basis begonnen, verkeerd werd geraakt. Enkele minuten later speelde Dennis Krohne zich prima vrij en bediende Gerard van Zonneveld, die echter wegens vermeend buitenspel werd afgefloten. Hoogeveen beschikt over een aantal balvaardige en snelle spelers en daar werd goed gebruik van gemaakt bij uitvallen. Gelukkig voor Kollum wisten de aanvallers de juiste richting naar het doel niet altijd te vinden.

In de 11e minuut werd Romke Bos op de linkerkant vrijgespeeld, hij leverde een prachtige voorzet af die door Olke de Wit succesvol werd afgerond: 0-1.

De twee grote kansen die Hoogeveen halverwege de 1e helft kreeg werden door een goed keepende Marc Huizinga onschadelijk gemaakt. Hierna golfde het spel op een neer, waarbij beide teams kansen kregen. Hoogeveen vond keeper Huizinga enkele keren op hun weg, aan de andere kant plukte Olke de Wit de bal uit de lucht, maar schoot op de paal.

De rust werd bij de stand 0-1 bereikt.

Hoogeveen begon de 2e helft opnieuw fanatiek en zette druk op de verdediging van Kollum. Het kreeg een vrije trap op een gevaarlijke plek net buiten het 16 meter gebied, maar de bal kwam in de muur terecht. In de hierop volgende uitbraak miste Olke de Wit de kracht om de keper te kunnen verschalken.
Hoogeveen bleef kansen creëren en Kollum begon steeds slordiger te spelen. Het resulteerde in een aantal grote kansen voor Hoogeveen, met een kopbal die in de 55e minuut op de lat belandde, schoten net naast of op de paal.

In de 63e minuut kreeg Kollum een corner, maar Johan Schat kon de bal niet inkoppen en de kans ging verloren.
Tijd om de wedstrijddynamiek te veranderen. Dennis Krohne en Marc Wijma werden in de 76e minuut gewisseld. Dennis de Bruin en Randy van Malsen waren hun vervangers.

De wedstrijd speelde zich in deze fase hoofdzakelijk af op de helft van Kollum maar de verdediging hield stand en het team loerde op een counter. Nadat Joop Pijnacker en Stefan Wijma de plekken van Olke de Wit en Gerard van Zonneveld hadden ingenomen ontstond In de 80e minuut een mooie counterkans voor Kollum, waarbij Max de Jong met de bal naar voren rende en voorzette op Joop Pijnacker, maar diens inzet werd fantastisch gepakt door de keeper.

In de 86e minuut werd er opnieuw gewisseld, Luuk Piersma verliet het veld voor Piter Voersma in de hoop op nog meer snelheid aan het spel toe te voegen. Beide teams kregen daarna nog een grote kans. Romke Bos zag de keeper ver voor zijn doel staan en schoot vanaf eigen helft met een prachtige boog op het doel. De bal ging wel over de keeper, maar stuitte van de grond op de lat weer terug in het veld. Ook Hoogeveen kreeg nog een grote kans. Een hard schot vanaf de rechterkant belandde op de buitenkant van de paal.

Een moeizame overwinning, maar ook leerzaam dat je een krappe voorsprong met tactiek, inzet en voetbaltechniek over de streep kunt trekken. Belangrijke zaken voor de komende wedstrijden, te beginnen bij v.v. Groningen komende zaterdag.