Kollum wint van hekkensluiter SC Joure

KOLLUM – Op deze grijze, miezerige zaterdag in de late herfst biedt een zo goed als leeg Baensein een mistroostige aanblik voor de wedstrijd van de plaatselijke hoofdmacht tegen nummer laatst SC Joure. Kollum heeft 5 punten verspeeld in de laatste 2 competitieduels en moet zich met deze wedstrijd tegen een nog puntloos SC Joure herpakken.

De snelle aanvaller Benjamin Zondervan, die deze competitie nog droog staat, breekt de ban met 2 geldige doelpunten. Eigenlijk hadden dat 3 moeten zijn, want de laatste treffer wordt niet toegekend.

Door persoonlijke omstandigheden is Romke Bos er niet bij en speelt Dennis Krohne, die terugkomt van een blessure, als middenvelder. De Kollumers staan vanaf de start hoog en gaan vol in de aanval en al gauw is er een mooie voorzet van rechts van Dennis Krohne die bij Gerard van Zonneveld beland en die heeft een fantastische omhaal in gedachten. Alleen raakt hij de bal maar half en komt de bal voor de voeten van Benjamin Zondervan. Met een droge knal wordt de bal vanaf 5 meter binnen geschoten door Zondervan 1-0. De oranjehemden zitten er boven op en dit resulteert in een onderschepping en een diepe voorzet van Benjamin Zondervan op Gerard van Zonneveld en die scoort de 2-0 in de 8e minuut.

Joure probeert mee te voetballen maar Kollum heeft de overhand. De voorhoede spelers en het middenveld zijn zeer actief en wisselen elkaar in hoog tempo in posities af. Joure kan geen vuist maken en Kollum neemt wat gas terug. Joure gaat de lange bal hanteren en legt zo de bal achter de verdediging van Kollum neer. Hier weet de spits van Joure, Martijn Dijk, van te profiteren en Joure komt terug in de wedstrijd 2-1. Kollum lijkt het over zich zelf af te roepen. In plaats van de 3-0 te scoren prijkt er 2-1 op het score bord. In de 35ste minuut wordt de bal bij Benjamin Zondervan terecht gelegd net buiten de 16 meter en hij scoort zijn tweede van de middag met een hard schot in de rechterhoek: 3-1. De sympathieke fysiotherapeut was al weken op zoek naar een bevrijdend doelpunt deze competitie en nu de ban gebroken is, loopt de teller meteen op.

Hoewel coach Ron de Boer duidelijke hoorbaar aangeeft niet te verslappen maar door te drukken, lijkt Kollum (onbewust) wat te temporiseren. Joure’s coach schreeuwt dat ze veel te lief zijn en als mannen de duels in moeten gaan, waarna de balans op het middenveld verschuift en niet meer in het voordeel van de Kollumers is in het restant van de eerste helft. Niet dat het aantal kansen afneemt, maar het is meer gelijk verdeelt vanaf dan.
Er volgt een beste redding van keeper Andries Dijkstra op een afstandsschot van Martijn Dijk van Joure, wat aangeeft dat Joure met wat meer geluk of richting in de afronding een andere score op het bord had kunnen zetten.

Kollum zet in de laatste 5 minuten voor rust een tandje bij: Pieter Henstra (vrije trap) en Dennis Krohne (met rechts) schieten beide hard op goal, maar met een benauwde redding en de lat als sta-in-de-weg blijft de score ongewijzigd. Joop Pijnacker en Gerard van Zonneveld gunnen elkaar een doelpunt als ze volledig vrij op de keeper af gaan. In plaats van de bal de goal in te rammen wordt er heen en weer gespeeld door de spitsen van Kollum, waarmee de kans verloren gaat.

In de tweede helft is het Joure die gelijk oprukt naar de goal van Kollum. Kollum verdedigt weer eens uit voor de goal langs en Joure pikt de bal op. Gelukkig mist de bal de juiste richting maar de Kollumers zijn gewaarschuwd, zo groot is de marge door eigen toedoen nog niet. Scheidrechter Van der Wal moet wat discussies de kop in drukken als beide ploegen wat al te veel mondeling de strijd aan gaan met de tegenstander en de leidsman.
Toch voelt Joure dat er mogelijkheden zijn in deze tweede helft. Waar Kollum in de eerste helft zo goed speelde op het middenveld, lijkt het nu de controle kwijt te zijn op het middenveld. Ballen komen niet aan. Passes over 2 meter gaan verkeerd en de Kollumers laten Joure steeds meer in het spel komen. Gelukkig is Joure niet scherp in de afronding, maar nergens is te zien dat dit een wedstrijd is van de nr 2 tegen de hekkensluiter. Voetballend zijn ze niet de slechtst voetballende ploeg van deze competitie, scorend belonen ze zichzelf niet wat de plaats op de ranglijst moet verklaren.

In de 75e minuut wordt de moegestreden Gerard van Zonneveld gewisseld voor Randy van Malsen. Hij brengt power mee de wedstrijd in. Er volgt een mooi uitgespeelde kans met een goal van Van Malsen maar hij staat buitenspel en de goal wordt afgekeurd. In het laatste licht van de dag dooft daarna ook de wedstrijd uit.

Pas in de laatste minuut is er nog een verwoestend schot op de goal van Benjamin Zondervan. De bal stuitert achter de doellijn vandaan het veld weer in maar de arbitrage zag de bal niet achter de lijn. Het had de derde treffer van Zondervan moeten zijn, maar zijn twee treffers waren al de lichtpuntjes van deze wedstrijd.

De wedstrijd is in verband met de COVID-19 maatregelen (publieksverbod) live uitgezonden op YouTube en terug te zien op het kanaal van vv Kollum. Verbazingwekkend dat na de wedstrijd wel de kantine bezocht mag worden, waar 2 uurtjes in de buitenlucht kijken naar voetbal niet mag.