HoofdnieuwsRegionaal

Lauwers College Kollum wordt Vakschool voor vmbo

KOLLUM – Het Lauwers College in Kollum gaat zich vanaf volgend schooljaar nadrukkelijker profileren als een brede vakschool voor vmbo. De school neemt afscheid van de term mavo en gaat nog meer praktijkgerichte vakken aanbieden.

Dikkie Alkema wordt de nieuwe directeur van dit vmbo in Kollum. Alkema zegt het volgende over deze verandering: ,,Onze leerlingen komen uit de wijde regio, een breed plattelandsgebied. Je handen uit de mouwen steken is in deze regio heel gewoon. Onze leerlingen zijn doeners, die graag praktisch bezig zijn en met de handen willen werken. Wij vinden dat ons onderwijs hierbij aan moet sluiten: praktijkgericht en de focus op vakmanschap.”

Praktijkgerichte vakken
In alle leerwegen van het vmbo maakt een praktijkgericht vak onderdeel uit van het lesrooster. In de onderbouw kunnen de leerlingen zich heel praktisch oriënteren op de verschillende beroepen en opleidingen. In de bovenbouw volgen alle leerlingen een beroepsgericht praktijkvak. Lauwers College Kollum heeft een breed scala aan praktijkvakken. Leerlingen kunnen examen doen in de technische profielen (bouw, hout, metaal, installatie, enz.) en de profielen zorg & welzijn en sport & dienstverlening. Voor deze profielen geldt dat er op alle niveaus een naadloze doorstroom is naar het mbo. ,,We willen dat onze leerlingen vakmensen worden, die zo hard nodig zijn in de techniek, zorg en andere sectoren. Onmisbare gouden handen, met een prachtig perspectief op een goede plek op de regionale arbeidsmarkt”, zegt Alkema.

Gemengde en theoretische leerweg
Het Lauwers College Kollum neemt afscheid van de term ‘mavo’. ,,Die heeft wat ons betreft te veel een inkleuring van theoretische vakken, terwijl wij juist het accent willen leggen op de vakschool voor vmbo die wij willen zijn.” De term mavo wordt vervangen door de formele term gt (gemengde en theoretische leerweg). ,,Dit zegt niets over het niveau, dat blijft gelijk. Maar het geeft ons wel de mogelijkheid voor het bieden van een beroepsgericht praktijkvak in alle leerwegen.”

Persoonlijke ontwikkeling
Naast de praktijkvakken is er ook aandacht voor andere vakken die de leerlingen voorbereiden op een plek in de wereld na het vmbo. ,,We besteden volop aandacht aan de basisvaardigheden taal en rekenen en geven de basisvakken die horen bij het vmbo zoals Nederlands, Engels, wiskunde, biologie en andere theoretische vakken. Daarnaast is er ruimte voor levensbeschouwing en burgerschap, in lijn met onze identiteit als open christelijke school. Maar we hopen onze leerlingen vooral iets mee te geven dat waarde heeft voor hun persoonlijke ontwikkeling. Niet alleen de aandacht voor de cijfers, maar ook vooral kijken naar de persoonlijke groei die leerlingen bij ons op school door mogen maken.”

Afgelopen week werden de diploma’s uitgereikt. In de basis- en kaderberoepsgerichte leerweg was het slagingspercentage 100 procent. ,,Een prachtig resultaat, waarmee het Lauwers College Kollum duidelijk laat zien dat het een belangrijke plek in de regio heeft als vakschool voor vmbo. Hoe mooi is het dan ook dat ik hier volgend schooljaar deel van uit mag maken”, besluit Alkema.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button