HoofdnieuwsRegionaal

Messy Church in de Protestantse Gemeente te Kollum

KOLLUM – Op zondag 26 september was er op de zondagochtend een andere vorm van kerkdienst in de Protestantse Gemeente van Kollum: een Messy Church viering en dan in een coronaproof jasje! Onder een strak blauwe hemel met een warme herfstzon gingen ouders met hun kinderen, pakes en beppes met kleinkinderen, enkele oudere gemeenteleden en zelfs gemeenteleden in een rolstoel vanaf de Oosterkerk op pad. Onderweg kwamen zij zeven ‘ontdekplekken’ tegen, die door leden van elke taakgroep die de gemeente van Kollum kent werden begeleid. Daar waren activiteiten te doen die alle zeven een link hadden met het Bijbelverhaal over Mozes, die samen met de Hebreeërs onderweg waren naar het beloofde land. In hun tocht door de woestijn kwamen ze allerlei hindernissen tegen. Eén daarvan was de grote dorst die ze hadden. Toen ze eindelijk water vonden bleek dat vies te smaken. Het was bitter. Gelukkig kon Mozes het water zuiveren.

Op de ‘ontdekplek’ bij ’t Hart van Kollum mochten de deelnemers een bittere grapefruit proeven. Deden ze er een beetje zout bij dan werd de grapefruit zoet van smaak. Een ander probleem was de voedselvoorziening. In de woestijn was het moeilijk om al die mensen die op de vlucht waren van eten te voorzien. Gelukkig hielp God hen en vonden ze elke ochtend ‘manna’, een soort broodkruimeltjes. Ze mochten per dag zoveel meenemen als voor die dag nodig was, niet meer. Op de ‘ontdekplek’ op het Rechthuisplein mochten de deelnemers uit een enorme hoeveelheid snoep, maar drie dingen meenemen. Niet meer. Best lastig!

Mozes moest met zijn mensen een heel lange periode lang lopen om bij het beloofde land te komen. Wel veertig jaar! Als je op weg bent met zo’n grote groep mensen en kinderen en je tegenslagen te verduren hebt, dan ontkom je er niet aan  mensen teleurgesteld raken en gaan klagen. Dat deden ze dan ook volop. Mozes hoorde het aan en bracht dit alles in gebed bij God. Op de ‘ontdekplek’ in de Maartenskerk konden de deelnemers hun zorgen brengen in de ‘zorg/klaagmuur’.

Nadat de deelnemers alle zeven ontdekplekken hadden aangedaan konden ze in Pro Rege terecht voor een kopje koffie, thee of limonade. Rond 11 uur begon de Messy Church viering met verhaal, muziek en gebeden. Daarna was er een gezamenlijke lunch met broodjes knakworst en een heerlijke kom soep.

De Messy Church vieringen vinden in de loop van het jaar drie of vier keer plaats op een zondagmiddag in Pro Rege en de Oosterkerk. Doelgroep zijn de jonge gezinnen met kinderen van 0 tot en met 12 jaar en hun grootouders, maar iedereen is van harte welkom.

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button