HoofdnieuwsRegionaal

Minder besmettingen, aandeel vakantiegangers stijgt

LEEUWARDEN – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân daalde in een week van 834 naar 587 Het is de tweede daling op rij. Wekelijks keren mogelijk tot honderd Friezen met een besmetting terug uit het buitenland. Vanaf zondag 8 augustus gelden landelijke nieuwe regels voor terugkeer naar Nederland. Het aantal nieuwe besmettingen daalde de afgelopen week in alle leeftijdsgroepen. Er testten 25 zeventigplussers positief, tegen vorige week 37. Het aantal coronapatiënten in de Friese ziekenhuizen daalt. Momenteel liggen elf personen op de COVID-afdelingen en vijf op de ic.

Ook in de ouderenzorg daalde het aantal besmettingen. In de verpleeg- en verzorgingshuizen testten de afgelopen zeven dagen 26 mensen positief, onder wie 13 bewoners. Een week eerder waren hier 40 besmettingen (18 bewoners). In de Thuiszorg raakten acht mensen besmet, onder wie zes cliënten. Een week eerder waren dit zeventien personen onder wie zeven cliënten.

Terugkeer na vakantie

Nederland heeft extra maatregelen genomen om te voorkomen dat vakantiegangers het virus meenemen naar huis. Vanaf zondag 8 augustus is een coronabewijs nodig bij terugkeer uit een EU-land met een geel reisadvies. Wie volledig is gevaccineerd of hersteld is van corona, kan bij de grens de CoronaCheck-app hiervoor gebruiken. Andere reizigers moeten zich in het buitenland laten testen. Een PCR-test is 48 uur geldig, een antigeen-sneltest 24 uur. Gevaccineerden kunnen het virus ook meenemen. Hen wordt geadviseerd na terugkeer uit het buitenland een zelftest te doen. Wie buiten de EU in een hoogrisicoland is geweest moet bij terugkeer tien dagen in quarantaine. Deze periode kan worden ingekort door op de vijfde dag na terugkeer een coronatest bij de GGD te doen.

De afgelopen week gaven 103 positief geteste Friezen aan dat zij hun besmetting mogelijk in het buitenland hebben opgelopen. De helft van de positief geteste terugkeerders had klachten. De grootste groep was in Frankrijk of Griekenland geweest. Ook de twee weken ervoor kwamen rond de 100 mensen met een besmetting terug van vakantie of een andere buitenlandse reis. In het begin van de zomer werd het virus vooral door jongeren mee teruggenomen uit Spanje en Portugal. Vorig jaar september zorgde terugkeer van vakanties voor de tweede coronagolf. Zo’n golf aan besmettingen wordt vanwege de vaccinaties nu niet verwacht.

Minder vaccinaties

De afgelopen week zijn 20.488 vaccinaties gezet, tegen 24.399 vorige week, een daling van bijna 4000. Een week eerder waren er ruim 15.000 minder prikken gezet. De daling komt doordat veel mensen al gevaccineerd zijn.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button