HoofdnieuwsRegionaal

Minder besmettingen, onzeker of daling aanhoudt

FRIESLAND – Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Fryslân is de afgelopen week met 13 procent gedaald van 1353 naar 1175. Het aantal afgenomen tests nam ook af, van 13.086 naar 11.877. Ook vorige week daalden de cijfers. Toch waarschuwt GGD Fryslân voor te veel optimisme. Doordat er deze week minder vaccins waren dan voorgaande weken, is er minder geprikt. Eind mei gaat een vaccinatiebus rijden om meer mensen dichtbij huis te kunnen prikken.

Of de dalende lijn in de besmettingscijfers nu daadwerkelijk is ingezet, is lastig te zeggen. De cijfers geven mogelijk een vertekend beeld. In weken met vakantie- en feestdagen laten minder mensen zich testen. Alleen al onder kinderen in de basisschoolleeftijd waren deze week vanwege de vakantie 40 procent minder testen.

Daarnaast was de landelijke afsprakenlijn door een storing minder goed bereikbaar. Het kan zijn dat hierdoor meer mensen hebben besloten een zelftest te doen. Over deze gegevens beschikt de GGD niet. De zelftest is minder betrouwbaar en alleen geschikt voor mensen zonder klachten.

Onder jongvolwassenen (18-30 jaar) nam het aantal nieuwe besmettingen toe. GGD Fryslân heeft aanwijzingen dat met de komst van versoepelingen deze groep de teugels in de privésfeer laat vieren. De basismaatregelen tegen corona blijven nodig om nu snel uit de crisis te kunnen komen.

Effect vaccinaties
Het effect van de vaccinaties is goed af te lezen aan de besmettingscijfers. Onder 75-plussers is het aantal positieve tests sinds de piek in januari met zo’n 70 procent verminderd. De afgelopen week raakten ’nog maar’ 26 Friese 75-plussers besmet, de week ervoor 32.

Doordat er minder vaccin beschikbaar was, kon GGD Fryslân de afgelopen week minder prikken zetten: 17.744, tegen 19.930 een week eerder. Er zijn nu in totaal 164.115 vaccinaties gezet door de GGD bij inwoners van Fryslân. De komende week is er weer meer vaccin, onder andere van Moderna, dat de GGD gaat gebruiken in de locatie in Franeker.

Ruim 40.000 Friezen hebben van de GGD inmiddels twee inentingen ontvangen. Behalve de GGD vaccineren ook huisartsen, zorginstellingen en ziekenhuizen. Zij houden geen gezamenlijke cijfers bij. Afgaande op de landelijke gegevens hebben zij in Fryslân naar schatting tussen de 60.000 en 90.000 prikken gezet.

Vaccinatiebus
GGD-Fryslân rijdt vanaf eind mei met een vaccinatiebus door de provincie, om zo meer mensen dichtbij huis een prik tegen corona te kunnen geven. Tot nu toe is vaccineren door de GGD mogelijk op acht vaste priklocaties in de provincie. De bus is in eerste instantie bedoeld voor 65-plussers die nog niet zijn ingegaan op de uitnodiging om zich te laten vaccineren, bijvoorbeeld doordat ze geen vervoer hadden. Er kunnen per dag zo’n 100 mensen terecht.

Griepprikgroep
Alle volwassenen tot zestig jaar die doorgaans in aanmerking komen voor de griepprik krijgen deze weken een uitnodiging voor een coronavaccinatie met Pfizer of Moderna. Zij kunnen alleen een afspraak maken via het telefoonnummer dat op de uitnodiging staat. De volgorde van uitnodiging is willekeurig, niet op leeftijd.

Minder testen
De afgelopen week hebben 11.877 Friezen bij de GGD een coronatest laten doen, het laagste aantal sinds begin maart. Vorige week waren er 13.086 tests. Het vindpercentage (het aandeel positieve tests van het totaal aantal tests) steeg iets, van 8,3 naar 8,7. Dit betekent dat het virus iets minder goed in beeld is. Mogelijk komt dit door het gebruik van meer zelftests.

Met de 1175 positieve testuitslagen van deze week zijn nu 40.023 inwoners van Fryslân positief getest op corona. Bij GGD Fryslân zijn net als vorige week vier sterfgevallen gemeld en 25 ziekenhuisopnames (vorige week 17).

Gemeenten 
In twaalf van de achttien Friese gemeenten daalde het aantal nieuwe besmettingen. In Harlingen was de daling het grootst. Na drie weken van dalingen waren er weer iets meer positieve tests in Súdwest-Fryslân. Verder stegen de cijfers in Leeuwarden, Weststellingwerf, Opsterland en op de Terschelling en Vlieland.

De gemeentelijke cijfers (tussen haakjes vorige week): Leeuwarden 231 (215), Súdwest-Fryslân 207 (162), De Fryske Marren 100 (126), Heerenveen 91 (119), Smallingerland 83 (115), Achtkarspelen 72 (108), Weststellingwerf 62 (50), Opsterland 62 (61), Waadhoeke 61 (85), Tytsjerksteradiel 56 (65), Noardeast-Fryslân 56 (108), Ooststellingwerf 31 (46), Dantumadiel 21 (30), Harlingen 20 (51), Terschelling 12 (4), Ameland 5 (6), Vlieland 5 (2) en Schiermonnikoog 0 (0).

Dit kan u ook interesseren

Back to top button