HoofdnieuwsRegionaal

NAC autocross Kollum heeft het zwaar

KOLLUM – Het is al meer dan anderhalf jaar lang stil op het Van der Schaaf circuit te Kollum. Door de corona maatregelen kunnen er geen wedstrijden georganiseerd worden.

Autocross Speedway is geen goedkope sport. Er is een groter terrein nodig dan een voetbalvereniging. Naast de ca. 450 meter kleibaan moet er ook voldoende parkeergelegenheid zijn voor de coureurs met het materieel. Denk hierbij aan een coureur met een busje met aanhanger + racewagen. Dat neemt al zo 10 meter in beslag per coureur in de lengte. De professionele coureurs komen met een compleet team aan monteurs en een vrachtwagen vanaf 15 meter. Als de wagens zijn uitgeladen met ruimte om te sleutelen, dan heeft elke coureur wel behoorlijk wat ruimte nodig.

En het zijn tegenwoordig allang niet meer oude sloopauto`s met een balk erin en de ruiten eruit. De kosten van een speedway racewagen variëren al snel tussen de € 5.000,- tot € 50.000,- per stuk. En dan  hebben we het nog niet eens over onderdelen of vervoer. Het is geen goedkope hobby meer.

Het publiek moet ook op een veilige afstand staan van de baan en rondom de baan moeten de medewerkers ook veilig hun werk kunen doen. En er moet ruimte zijn voor de honderden auto`s van de vaak al gauw 3.000 bezoekers. Al deze dingen bij elkaar opgeteld kom je op een enorm terrein.

Een wedstrijddag is helaas ook niet eenvoudig. Er moeten altijd veel vergunningen geregeld worden mbt de geluidsnormen, de gestrande auto`s moeten afgesleept worden door ingehuurde trekkers, etc. En er moeten elke wedstrijd kosten gemaakt worden voor het inhuren van het EHBO personeel. Veiligheid staat hoog in het vaandel in de autosport wereld.

Om een autocross wedstrijd te organiseren is dus veel nodig. Een club heeft tussen de 1.500 en de 2.000 betalende bezoekers nodig om financieel uit te kunnen. Dat is heel wat anders dan bij andere sportclubs, zoals korfbal, voetbal en kaatsen. Hierdoor is een testevenement ook geen optie.

De NAC autocross met het permanente circuit in Kollum heeft een paar jaar geleden behoorlijk geïnvesteerd in het circuit. En ze zouden hier graag nog meer aan willen doen om het uiteindelijk nog beter voor elkaar te krijgen. De investeringen van de afgelopen jaren en een coronavirus er gelijk achteraan hebben ervoor gezorgd dat de buffer helaas op z’n einde loopt. Om de dure werkzaamheden te kunnen bekostigen zijn er evenementen nodig.

De NAC is hierom een een doneeractie begonnen om het hoofd boven water te houden. 2 jaar zonder inkomen is voor zo`n grote organisatie erg lastig. De pagina hiervoor kun je hier vinden.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button