Buiten regioHoofdnieuwsRegionaal

Nieuwbouwplannen Munnekezijl

MUNNEKEZIJL – Net als op veel plaatsen in Nederland is er in Munnekezijl een grote behoefte aan nieuwe woningen. Als meest oostelijk gelegen dorp in de gemeente Noard-East Fryslân bestaat er in Munnekezijl weleens het gevoel dat men ‘vergeten’ wordt. Met veel plezier en enthousiasme heeft de Projectgroep Wonen Munnekezijl zeer concrete nieuwbouwplannen ontwikkeld die de leefbaarheid van het dorp aanzienlijk kunnen verbeteren. Net als in bijna ieder dorp lopen veel jongeren en jonge gezinnen vast in hun zoektocht naar een geschikte woning. De typering die daarbij hoort is natuurlijk ‘doorstroming’.

Daarin is het plan in Munnekezijl niet uniek. De bouwplannen die voor Munnekezijl ontwikkeld zijn onderscheiden zich door het feit dat er verschillende locaties in het dorp getoetst zijn door een omgevingsbureau. De locatie die als ‘zeer geschikt’ wordt aangeduid ligt aan de noordwestkant van het dorp en vormt het tweede deel van een groter plan dat reeds in de jaren ’90 ontwikkeld is. In deze plannen is destijds gekozen voor de naam ‘Rozenstraat’, geheel in lijn met de aangrenzende straten met bloemennamen. Van het genoemde plan is het eerste deel eind vorige eeuw ten uitvoer gebracht. Dit is meteen het laatste nieuwbouwplan dat in het dorp voltooid is. Hoog tijd om het dorp en haar bewoners nieuwe mogelijkheden te bieden op woongebied! De nieuwe plannen voorzien in de bouw van acht levensloopbestendige, vrijstaande woningen aan de rand van het dorp. Een prachtige kans voor Munnekezijlster gezinnen die graag een volgende stap willen maken en hun huidige woningen, die vaak te klein zijn, willen aanbieden aan een nieuwe generatie starters. De vraag is groot. Dit blijkt uit het aantal zeer concrete aanmeldingen dat reeds bekend is bij de projectgroep. Het plan is op de ledenvergadering van Plaatselijk Belang Munnekezijl gepresenteerd en zeer positief ontvangen.

Onze plannen sluiten zeer goed aan bij de Woonvisie 2020 – 2025 van de Gemeente Noard-East Fryslân. Belangrijke punten in deze visie zijn ‘nieuwbouw in dorpen en wijken’, ‘leefbare dorpen’ en ‘bouwen naar reële behoefte, ook in kleinere kernen als daar behoefte is’.

Er is een zéér reële behoefte aan de nieuwbouw van vrijstaande woningen in de kleine kern Munnekezijl. De realisatie van onze plannen kan een grote bijdrage leveren aan het leefbare dorp dat Munnekezijl is én in de toekomst graag wil blijven!

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button