HoofdnieuwsRegionaal

Noardeast-Fryslân investeert in gezonde jeugd

DOKKUM – Wethouder Jouke Douwe de Vries heeft op donderdag 25 maart met een handtekening ervoor gezorgd dat Noardeast-Fryslân nu een JOGG-gemeente is. J

OGG, gezonde jeugd, gezonde toekomst, is een lokale aanpak waarbij niet alleen ouders en gezondheidsprofessionals investeren in een gezonde leefstijl van de kinderen, maar bijvoorbeeld ook winkeliers, bedrijven, scholen en de gemeente zelf. En dat is belangrijk want gezonde en vitale mensen hebben veelal een betere kwaliteit van leven, kunnen beter voor zichzelf zorgen en doen minder een beroep op zorg.

JOGG sluit aan bij het gemeentelijk gezondheidsbeleid en het Sportakkoord
Gemeente Noardeast-Fryslân wil het de inwoners gemakkelijker maken om gezond te leven.
Een gezonde leefstijl moet tenslotte een logische keuze zijn. Daarom sluit JOGG goed aan bij het gezondheidsbeleid van de gemeente.

Ook sluit het goed aan bij het Sportakkoord ‘Samen actief naar gezondheid’. Bewegen, sporten, voeding, armoede en eenzaamheid zijn de onderwerpen die hierbij horen. Voor zowel jong als oud. Het moet voor iedereen mogelijk zijn om te blijven werken aan hun gezondheid. ‘Samen actief naar gezondheid’ is de springplank om hiermee aan de slag te gaan.

“As gemeente sette we ús mei ús sûnensbelied yn op ‘in libben lang beweegje’. Us buurtsportcoaches ferfolle dêryn in wichtige rol. Mei leechdrompelige aktiviteiten en foarsjennings wolle wy in sûne libbenswize befoarderje by ús ynwenners, fan jong oant âld”, aldus wethouder Jouke Douwe de Vries. Op de foto staat hij bij CBS De Bron in Dokkum. Directeur Marja Puttman-van Geldern: “Groep 8 sport iedere dag een kwartiertje! We gymen 2 uur in plaats van 1,5 uur. En we hebben schoolfruit!”

Friese gemeenten spannen zich samen in
Om deze aanpak nog meer te versterken, is besloten om dit provinciaal een boost te geven. Het gros van de Friese gemeenten spannen zich tegelijkertijd in om de JOGG-aanpak tot een succes te maken. Daarbij wordt opgedane kennis en ervaring provinciaal met elkaar gedeeld in het Friese samenwerkingsplatform Nuchter over Gewicht.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button