HoofdnieuwsRegionaal

Noardeast-Fryslân sluit bijzonder jaar 2020 financieel positief af

DOKKUM – De gemeente Noardeast-Fryslân sluit de jaarrekening over 2020 met een positief resultaat van ruim twee miljoen euro. Een deel hiervan komt door projecten en uitgaven die zijn uitgesteld. Mede oorzaak hiervan is corona. Een deel daarvan wordt nog in 2021 uitgegeven. De rest komt in de algemene reserve.

 In de jaarrekening kijken we financieel terug op het afgelopen jaar. Hoeveel geld kwam er binnen en hoeveel geld ging er uit. Het jaar 2020 was op veel manieren een zeer bewogen jaar. Veel plannen verliepen anders dan gedacht. Een flink deel van het financiële voordeel kwam door een hogere bijdrage vanuit het Rijk. Daartegenover stond wel dat er behoorlijk meer kosten zijn gemaakt voor de inzameling van grofhuishoudelijk afval. En de opbrengsten van de Toeristenbelasting waren, door de gevolgen van corona, ook aanzienlijk lager.

De meevallers waren vooral eenmalig. Dat betekent dat er nog wel bezuinigd moet worden op de jaarlijks terugkerende uitgaven. Over de hoogte en waarop zal de gemeenteraad begin juli vergaderen.

“Ik heb dubbele gevoelens over dit resultaat, aldus wethouder Theo Berends”. “Het is een bewogen jaar geweest. Het vraagt nog steeds veel geduld van iedereen. De financiële gevolgen van de coronacrisis zijn nog niet duidelijk. En hoe we hier als samenleving uit gaan komen moet nog blijken. De gemeente ondersteunt inwoners en ondernemers zoveel mogelijk. En dat blijven we doen. Het is mooi dat het is gelukt om 2020 financieel positief af te sluiten. We zullen nog wel moeten bezuinigen maar zien de toekomst positief in.”

De gemeenteraad vergadert op 17 juni 2021 over de jaarrekening en neemt op 1 juli 2021 een besluit.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button