RegionaalSport

Nuttige overwinning van Buitenpost op Berkum

BUITENPOST – VV Buitenpost heeft zaterdag drie belangrijke punten gepakt. Tegen VV Berkum, op papier een concurrent, werd het 2-0 door doelpunten van Bernd Douma en Rik Weening. In een moeizame wedstrijd gingen de Blauwkes het meest efficiënt om met de kansen. Met de overwinning nestelt Buitenpost zich steviger in de middenmoot en neemt de ploeg meer afstand van de promotie-degradatiestreep.

Vanaf de aftrap was te zien dat Berkum gemakkelijker voetbalde. Buitenpost leverde een flinke portie strijdlust en maakte er een vechtwedstrijd van op het hobbelige veld. Door wederzijds balverlies was er sprake van een rommelig duel tussen de weinig scorende ploegen. Het eerste wapenfeit kwam van Berkum. Een vrije trap aan de rand van het zestienmetergebied ging net over. Daarop kon Rik Weening bijna profiteren van een glijpartij van een Zwolse verdediger, maar die kon liggend op de grond nog net zijn been uitsteken. Halverwege de eerste helft gaf Wim de Vries goed voor op Bas Verbree. Zijn kopbal ging voorlangs. Daarna schoot een speler van Berkum vanaf de achterlijn op de paal. Doelman Kevin van der Meulen stond goed opgesteld en zag dat de bal er niet in kon gaan.

Linkerbeen

Na bijna een half uur spelen legde Rolf Dijk aan voor een vrije trap. Hij vond het hoofd van Weening. Zijn kopbal werd door de keeper over de achterlijn getikt. De Zwolse verdediging kon de hoekschop die daarop volgde niet goed verwerken. De bal kwam voor de voeten van verdediger Bernd Douma die met zijn linker hard raak schoot: 1-0. Net voor rust probeerde Berkum via een vrije trap iets terug te doen, maar de bal belandde in de handen van Van der Meulen.

1-1 hing in de lucht

In de tweede helft schroefde Berkum het tempo op. Het leverde de gasten meteen een goede kans op via Twan Knul, maar Van der Meulen liet zich niet passeren. In de tegenstoot kwam Weening alleen voor de keeper, maar die laatste bracht redding. Vervolgens was er weer een beste kans voor Knul. Opnieuw liet Van der Meulen zijn klasse zien en hield hij met een reflex zijn doel schoon. De 1-1 hing in de lucht totdat na ruim een uur spelen Buitenpost verschillende mogelijkheden kreeg om de score te verdubbelen. Zo stoomde invaller Mark van der Meer op en pareerde doelman Huib Veurink zijn schot. De rebound was voor David Kazimier, maar opnieuw liet Veurink zich gelden. Een kwartier voor tijd was er opnieuw een uitstekkende redding van de Buitenposter sluitpost waarna Van der Meer weer aan de beurt was. Alleen voor de doelman verzuimde hij te scoren en in de rebound gooide een verdediger zich voor een schot van Weening. Dit leverde nog wel een hoekschop op. Vervolgens lukte het Weening daarop in de scrimmage om knap binnen te prikken. Berkum bracht nog een extra spits in om het tij te keren, maar die kon zich niet onderscheiden. Vijf minuten later lukte het Weening net niet om zijn tweede van de middag te maken. Van grote afstand schoot hij over de keeper. De bal belandde echter op het aluminium. Zo bleef het 2-0. Een uitstekende revanche op de 5-0 verlies in Amsterdam een week eerder.

Megastap

“We hadden er een cruciaal duel van gemaakt. Verliezen is vier punten voorsprong op concurrent Berkum, winnen 10 punten. Zo hebben we het belang aangegeven in de voorbereiding”, aldus Buitenpost-coach Willem Brouwer. Hij was niet gerust op een goede afloop toen Berkum in de tweede helft aandrong op de gelijkmaker. “Wij maakten vandaag de goals en zij niet. Dat was het verhaal. De gemakkelijkste kansen misten we en de moeilijksten gingen erin.” Brouwer kijkt nu met tevredenheid naar de ranglijst. Buitenpost staat op een keurig zevende plek. “We hebben een megastap gemaakt voor handhaving. Deze overwinning kan wel eens heel beslissend zijn.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Wim de Vries, Bernd Douma, Mark Huizinga, Youri Sletering, Bas Verbree (60. Jorrit Terpstra), Edwin Schaafsma, David Kazimier, Sam Wormmeester (60. Mark van der Meer), Rik Weening, Rolf Dijk (60. Willem de Boer)

Scoreverloop: 29. Bernd Douma 1-0, 76. Rik Weening 2-0

Gele kaart: Bas Verbree, Jorrit Terpstra (Buitenpost), Dennis Horstman, Björn Bakker, Marc van der Meulen (Berkum)

Pupil van de week: Matthijs Veen (JO11-1)