Sport

Ondanks nederlaag verdienstelijk debuut ’t Fean ‘58

SURHUISTERVEEN – Na de uitschakeling in het bekertoernooi kan ’t Fean ’58 zich nu geheel richten op de competitie. De blauwhemden maken na het kampioenschap in het vorige seizoen voor het eerst hun opwachting in de eerste klasse. Zo hoog speelden de Feansters nog nooit. Het werd weliswaar een nederlaag (3-1 uit bij Winsum), maar er kon zeker niet worden gesproken van een onverdienstelijk debuut. Een nederlaag met perspectief, waarbij de jonge garde van het trainersduo Minno van der Werff en André van der Molen met opgeheven hoofd  het veld kon verlaten in het Groningse dorp dat in 2020 door de ANWB nog tot het mooiste dorp in Nederland werd gekroond.

“Ik ben zeker niet ontevreden”, liet Minno van der Werff na afloop weten. “Wat de jongens lieten zien viel beslist niet tegen.” Bij het ingaan van de rust stond er een 2-0 stand op het scorebord, een stand die al na 25 minuten was bereikt. “We kwamen te snel op achterstand door persoonlijke fouten en die worden op dit niveau gelijk afgestraft.”

Winsum heeft daarvoor een speler in huis, die wel raad weet met dergelijke situaties. In de spits loopt met ingang van dit seizoen de 36-jarige Yumé Ramos. Het vorige seizoen was hij topscorer in de hoofdklasse, toen hij uitkwam voor Flevo Boys uit Emmeloord. Nu komt hij uit voor de trots in zijn eigen woonplaats. Dat hij het scoren niet verleerd is liet hij in de zesde minuut zien toen hij via een prachtige omhaal doelman Fincent van der Veen kansloos liet (1-0). En in de 25e minuut stond hij op de juiste plek na een voorzet van Raul Bello (2-0).

Het tweede doelpunt kwam eigenlijk onverwacht, want ’t Fean ’58 trok na een aftastend begin het initiatief wat meer naar zich toe, met daarbij kansen creërend. Een schot van Kees de Vries ging over, terwijl Bard Pultrum een mogelijkheid in de handen van doelman Germen Bouwman zag verdwijnen.

De thuisclub leek de wedstrijd na een half uur in het slot te gooien, toen de snelle Tijs Mulder de bal op het hoofd legde van Sargon Lahdo, maar diens kopbal werd met een uiterste inspanning uit de kruising getikt door Fincent van der Veen, die een sterke wedstrijd speelde. Vlak voor rust was Bard Pultrum dicht bij de aansluiting, maar zijn schot ging net voorlangs het doel, na goed aangeven van Kees de Vries.

Qua veldspel deed ’t Fean ’58 weinig onder voor de fysiek sterke thuisclub, die vorig seizoen in de middenmoot eindigde. Alleen de passing was beter bij Winsum, het ontbrak vooral in de eerste helft aan nauwkeurigheid. Daarbij stuitte zij steeds op de degelijk spelende achterhoede van de Groningers.

Tweede helft

Na vijf minuten in de tweede helft gooide Winsum de wedstrijd wel op slot. Eerst wist Rienk Bouma de doorgebroken Tijs Mulder door een goed blok van scoren af te houden, al ging dat ten koste van een hoekschop. Het was uitstel van executie, want hieruit kopte een geheel vrijstaande Heinze Andringa de 3-0 binnen. Het gevaar Yumé Ramos werd beteugeld door een omzetting in de tweede helft. Hiervoor verantwoordelijk was Mayk Numan, de uitblinker aan Feanster zijde. De wedstrijd bleef op en neer gaan met kansen aan beide zijden. Jens Hamstra was voor ’t Fean ’58 enkele keren dichtbij succes, terwijl Sargon Lahdo en Tijs Mulder  Fincent van der Veen op hun weg vonden.

Minno van der Werff zette vier wisselspelers in. In het veld kwamen nog Erwin Tabak, Albert Nijboer, Franc van der Werff en Almer de Jager. Uitgerekend Almer de Jager bracht de Feansters met nog een kwartier te gaan terug in de wedstrijd (1-3). Meer zat er echter niet in.

“Een verdiende nederlaag”, vond Minno van der Werff. “Al met al ben ik tevreden. We hebben met name in de tweede helft kansen gecreëerd, al verzilverden we die niet. Ik ben blij dat we nog een doelpunt hebben gemaakt. Ach, het is nog maar de eerste wedstrijd.”