RegionaalSport

Ondanks winst is Buitenpost veroordeeld tot nacompetitie

BUITENPOST – Buitenpost deed zaterdagavond wat het moest doen: met 3-2 winnen van TVC ’28. In een spannend duel kwamen de Blauwkes achter, maar dankzij goals van David Albert Villalta en Kian Visser (2x) bleven de punten op De Swadde. Omdat concurrent Heino ook de volle buit pakte, is Buitenpost veroordeeld tot de nacompetitie. Hierin moet de ploeg drie keer winnen om in de vierde Divisie te blijven. Zaterdagmiddag is eersteklasser Stevo uit Geesteren de tegenstander.

Buitenpost ging op een vol sportpark furieus van start. De tegenstander uit Tubbergen, die zich een week eerder veilig had gespeeld, werd direct vastgezet. Met hoog druk en veel intensiteit regende het kansen. De eerste doelpoging kwam van Sam Wormmeester, die werd door de keeper gepareerd. Uit de corner schoot David Albert Villalta net over. Vervolgens was er een afstandsschot van Edwin Schaafsma. Wormmeester kreeg weer de volgende kans, hier redde de doelman van TVC maar net. Daarna was Kian Visser aan de beurt. Zijn vrije trap kwam op de buitenkant van de paal. Weer twee minuten later was er een megakans voor Visser. In eerste instantie nam hij de bal niet goed aan in vrijstaande positie, toch wist hij daarna op goal te schieten. Nu haalde een verdediger de bal van de lijn. De volgende megakans werd Bas Verbree na een kwartier aangeboden. Hij tikte vrij voor de goal naast.

Een tik
De aloude voetbalwet ‘als de goal aan de ene kant niet valt, valt die aan de andere kant’ ging bijna op toen de Buitenposter storm na twintig minuten wat was gaan liggen. Maar doelman Kevin van der Meulen had een goede redding in huis nadat TVC er voor het eerst uitkwam. Toch werd er gescoord door Buitenpost. Visser bereikte Albert Villalta die een goede loopactie had en hij rondde beheerst af: 1-0. Tien minuten later was het uit het niets gelijk. TVC’er Sam Holsink nam een vrije trap die via de muur erin ging. Dit was een tik voor Buitenpost en Van der Meulen moest nog een keer handelend optreden. Net voor rust maakte Stef Roelofs het nog erger voor de thuisploeg. Hij kopte raak uit een hoekschop.

Tweede van de middag
Met hangende kopjes zocht Buitenpost de kleedkamer op, maar kwam er vervolgens weer strijdlustig uit. In de eerste aanval schoot Visser maar net over. Daarna ging een vrije trap van hem rakelings langs de kruising. Na tien minuten in de tweede helft was het weer raak. Albert Villalta werd diep gestuurd en wist net voor de achterlijn de bal terug te leggen op Visser. Hij schoot met een halve volley de gelijkmaker binnen. Buitenpost denderde weer voort en Bas Verbree gaf een mooie pass op invaller Rik Weening. Die behield het overzicht en gaf de bal breed op Visser. Zo kon de spits zijn tweede van de middag maken. Wormmeester had daarna de vierde Buitenposter goal op zijn schoen, zijn poging ging net voorlangs. TVC liet het niet lopen, kwam er een paar keer dreigend uit en een schot belandde in het zijnet. Ook Van der Meulen moest nog gestrekt gaan om een doelpunt te voorkomen. In de laatste minuut kreeg Jarno Westerhof nog een grote kans, maar het bleef bij 3-2.

‘Een hele kluif’
“Hoeveel kansen kregen wij wel niet in die eerste fase?”, vroeg Buitenpost-trainer Kevin Waalderbos hardop af. “Geweldig. Maar ons manco was dat we die niet afmaakten. Ik ben super tevreden over de veerkracht, want de 1-2 was wel een tik. Het was knap hoe we de tweede helft begonnen met een fantastische invalbeurt van Rik Weening. Als je ziet hoeveel kansen we toen ook weer gecreëerd hebben. Geweldig hoe we de wedstrijd ombogen. Daarna merkte je het aan de ploeg dat ze het wisten dat Heino met 2-0 voor stond, dat voelde je ook rond het veld.” De taak voor handhaving is nu drie wedstrijden winnen. Waalderbos: “Je kunt er pas drie winnen, als je de eerste wint. Dus gaan we ons volledig focussen op Stevo thuis. Dan wordt het een Europese week. Want mocht je winnen dan moet je woensdag en zaterdag weer. Een hele kluif, we hebben iedereen keihard nodig. Maar ik heb er echt veel vertrouwen in. Vooral door de manier waarop we vandaag en de laatste weken hebben gespeeld.”

Opstelling Buitenpost: Kevin van der Meulen, Jort van der Meulen (81. Youri Sletering), Bernd Douma (85. Danny Boersma), Ron Janzen, David Kazimier, Willem de Boer (46. Rik Weening), Edwin Schaafsma (81. Durk de Haan), Bas Verbree, Sam Wormmeester (74. Jarno Westerhof), Kian Visser, David Albert Villalta

Scoreverloop: 22. 1-0 David Albert Villalta, 31. 1-1 Sam Holsink, 43. 1-2 Stef Roelofs, 54. 2-2 Kian Visser, 60. 3-2 Visser

Gele kaart: Sam Holsink (TVC ’28)