HoofdnieuwsRegionaal

Opening grootste bramencollectie ter wereld bij De Kruidhof

BUITENPOST – Zaterdag is de grootste bramencollectie ter wereld geopend op De Kruidhof, de botanische tuin van Friesland. Er zijn meer dan 70 bramensoorten aangeplant langs een unieke bramenroute.

Na een welkomstwoord door directeur Gerben de Haan werd de officiële openingshandeling verricht door bataloog, ofwel bramenexpert, Karst Meijer (Herbarium Frisicum). Meijer is ook degene die het voortouw heeft genomen voor de aanplant van deze unieke verzameling. De collectie is van grote cultuurhistorische- en wetenschappelijk waarden en een unieke aanwinst voor De Kruidhof.

Beschermen van zeldzame bramensoorten
Met meer dan 250 soorten is Nederland een rijk bramenland. Bovendien heeft iedere regio ook nog eens zijn eigen bramensoorten. In Friesland komen meer dan 70 variëteiten voor en er worden nog regelmatig nieuwe ontdekt.

Van de meer dan 70 soorten zijn enkele zo zeldzaam dat ze in hun bestaan worden bedreigd. Om dat te voorkomen is het idee ontstaan om alle soorten die in Friesland voorkomen te verzamelen en aan te planten op De Kruidhof. Bedreigde bramensoorten zijn nu veiliggesteld en deze collectie is de grootste bramencollectie ter wereld.

Bramenroute open voor publiek
Na afloop van de bijeenkomst was er nog een rondleiding langs de bramen met Karst Meijer. Vanaf nu is het ook voor het bezoekende publiek mogelijk om deze unieke collectie te bewonderen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button