112HoofdnieuwsRegionaal

Politie: ingreep ME was vóór de komst van brandweer

KOLLUMERZWAAG – Op Oudejaarsdag kreeg de politie omstreeks 21:00 uur meerdere meldingen van een groot vuur in Kollumerzwaag op het kruispunt van de Koarteloane en de Foarwei. Toen de lokale politie polshoogte ging nemen bleek er een gevaarlijke situatie te zijn met een groot vuur waar zwaar vuurwerk in gegooid werd.

Rondom de locatie waren ongeveer 100 tot 200 personen aanwezig. Agenten hebben daarop gezegd dat het vuur geblust moest worden. Hierop kregen zij te horen dat het vuur aan zou blijven en hun aanwezigheid niet gewenst was. Er werd ook vuurwerk in de richting van de agenten gegooid. Omdat zij voldoende afstand hielden werden ze hierdoor niet geraakt.

Het vuur in combinatie met het zware vuurwerk zorgde voor een dusdanig gevaarlijke situatie dat is besloten dat het vuur gedoofd moest worden. De aanwezige groep was groot en in het bezit van zwaar vuurwerk. Daarom is besloten om de ME te laten optreden en zo gelijk ruimte te maken voor de brandweer. De brandweer zou dan het vuur veilig kunnen blussen. De ME was om 21.30 uur op de voornoemde kruising ter plaatse en ging op linie staan. Er werd vanuit de aanwezige groep zwaar vuurwerk en glaswerk naar de ME en de ME-bus gegooid. Hierop heeft de ME een charge uitgevoerd. Een persoon is op heterdaad aangehouden nadat hij vuurwerk naar de ME gooide. Na het optreden van de ME kon de brandweer ter plaatse komen om het vuur te doven.

Abusievelijk is in een eerder bericht door de politie gemeld dat de brandweer gehinderd werd en de ME toen is gekomen. De ME kwam echter eerder ter plaatse dan de brandweer om een veilige situatie te creëren. Nadat de brandweer het vuur geblust had, werd op de grond nog een vuurwerkpistool aangetroffen. Deze is in beslag genomen. Zoals gebruikelijk zal de politie met het bestuur en de veiligheidsregio Fryslân de inzet van de oudjaarsnacht evalueren.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button