HoofdnieuwsRegionaal

Recordaantal besmettingen, stijging minder

FRIESLAND – Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Fryslân is de afgelopen week gestegen tot een recordhoogte van 1861. Met 4 procent is de stijging veel minder hoog dan de afgelopen drie weken, toen de toename telkens 30 tot 40 procent was. De verzwaarde lockdown lijkt dus wel effect te hebben, maar zorgt nog niet voor een daling. Jongeren hebben moeite met de coronamaatregelen tijdens de jaarwisseling.

De afgelopen week kwamen er 1861 besmettingen bij, gemiddeld 266 per dag. Een week eerder was het daggemiddelde 256. Er raakten meer zeventigplussers besmet. Hun aandeel in het totaal steeg van 11 procent naar 13 procent. Ook het aandeel mensen tussen 50 en 60 jaar werd groter. In de leeftijdsgroep 12 tot 18 jaar liep het aantal besmettingen terug.

De besmettingsgraad in verpleeg- en verzorgingshuizen blijft stabiel hoog. De afgelopen week zijn weer ruim 100 mensen besmet geraakt. Tien nieuwe locaties werden getroffen door het coronavirus. Op 52 locaties zijn nu een of meer besmettingen (geweest). De Friese ziekenhuizen vangen meer covid-patiënten uit de eigen regio op.

Thuis tijdens de jaarwisseling

Uit het vorige week in het weekbericht al aangehaalde GGD-panelonderzoek onder 2282 inwoners blijkt dat het leeuwendeel van de Friezen (88 procent) er begrip voor heeft dat men tijdens de jaarwisseling maximaal twee gasten thuis mag ontvangen. Jongeren van 19 tot 25 jaar hebben meer problemen met de maatregel. Van hen zegt 23 procent zich er niet aan te  houden.

Van alle ondervraagde panelleden zegt 80 procent gewoon thuis te blijven met de jaarwisseling. De rest gaat naar vrienden (11 procent), naar familie (6 procent) of ergens anders naartoe (3 procent). Bijna driekwart staat achter het vuurwerkverbod om huisartsen en ziekenhuizen te ontlasten. 62 procent denkt dat het verbod tot minder overlast op straat zal leiden. Bij de leeftijdsgroepen 19 tot 25 jaar en 25 tot 35 jaar is dit 53 procent.

Jongeren

De regels tijdens oud en nieuw hebben heel veel impact op jongeren, zegt 38 procent van hen. Zij ervaren ook vaker psychische klachten en eenzaamheid dan andere leeftijdsgroepen.

De GGD Fryslân drukt jongeren op het hart zich toch aan de regels te houden. De groep zorgt nog steeds voor een aanzienlijk deel van de verspreiding van het virus. In een week testten 343 Friese jongeren van 19 tot 25 jaar positief (24 per dag). Dit is 10 procent van het totaal aantal besmette personen, terwijl de groep 7 procent van de Friese bevolking uitmaakt.

Bovendien wordt nogal eens vergeten dat ook jongeren door corona erg ziek kunnen worden. Er zijn verschillende voorbeelden van jonge sporters die na een half jaar nog steeds klachten hebben.

De GGD-Fryslân roept iedereen dan ook op de maatregelen te volgen. ,,Bedenk daarbij wat er wel kan op anderhalve meter. Het is een kwestie van je één keer aanpassen tijdens een jaarwisseling’’, zegt GGD-arts Everhard Hofstra. Vandaag op Oudejaarsdag is bijvoorbeeld carbidschieten in tweetallen mogelijk, zonder publiek of met voorbij lopend publiek. De gemeenten gaven hiervoor 370 vergunningen af. De regels kunnen per gemeente verschillen.

Verder zijn er speciale optredens van artiesten op tv en internet. In Leeuwarden worden #groots21 en ‘De grote #dankjewel2020 Aftelshow’ georganiseerd. Tijdens Groots21 verzorgen DJ’s uit Leeuwarden de hele avond en nacht een online muziekshow. De aftelshow belooft ,,bizarre presentatoren, een bingo met dikke prijzen en alles wat je wel en niet wilt weten over het afgelopen jaar’’. Landelijk is er de festivalstream Goodbye 2020 met 250 artiesten.

Aantal tests

Het aantal door GGD Fryslân afgenomen tests is de afgelopen week flink afgenomen. Dit komt voornamelijk doordat tijdens de beide kerstdagen veel minder mensen zich lieten testen. Het vermoeden bestaat dat mensen met klachten toen testen hebben uitgesteld of afgesteld.

Er werden in een week 10.719 tests afgenomen, gemiddeld 1531 per dag.  Een week eerder waren dit 1910 per dag.

Voor vandaag zijn nauwelijks meer dan 1000 mensen ingepland voor een test bij de GGD. Dat betekent dat het aantal vastgestelde besmettingen de komende dagen ook lager zal uitvallen. Dit geeft meer ruimte voor het bron- en contactonderzoek zodat er weer meer zicht op het virus komt.

Het aantal overleden covid-patiënten en het aantal patiënten dat wordt opgenomen in het ziekenhuis stijgt. Deze week is het overlijden van 16 mensen met het virus gemeld bij de GGD. Alleen half november was dit aantal hoger (17 sterfgevallen). Er waren 10 nieuwe opnames in de Friese ziekenhuizen.

Gemeenten

Vier gemeenten hadden nog niet eerder zoveel besmettingen als deze week; Noardeast-Fryslân, Heerenveen, Smallingerland en Harlingen.

Het aantal nieuwe positieve tests in de gemeenten in de afgelopen week (zeven dagen): Leeuwarden 292, Súdwest-Fryslân 285, Noardeast-Fryslân 159, Waadhoeke 149, Smallingerland 141, Heerenveen 117, De Fryske Marren 111, Achtkarspelen 99, Dantumadiel 67, Weststellingwerf 60, Opsterland 52, Tytsjerksteradiel 51, Ooststellingwerf 37, Harlingen 24, Ameland 10, Terschelling 3, Schiermonnikoog 1 en Vlieland 0.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button