Royale winst Kollum op vv Groningen

GRONINGEN – Op sportpark het Noorden in Stad zagen de 40 toeschouwers, waaronder 35 uit Kollum, een puike wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal stond er 1-7 op het scorebord en dat was dik verdiend.

Kollum begon meteen aanvallend en kreeg grote kansen. Gerard van Zonneveld verscheen alleen voor de keeper, maar zijn kopbal was niet goed geplaatst en werd een prooi van de keeper. Daarna kwam Olke de Wit twee keer in vrije positie, maar ook hier redden de keeper en een van zijn medespelers.

In de 6e minuut was het wel raak, Gerard van Zonneveld verzilverde zijn twee grote kans: 0-1. Kollum verzuimde hierna door te drukken en langzamerhand sloop het gevoel binnen dat ‘het weer zo’n middag was, waarbij je alle kansen krijgt, maar de tegenstander profiteert van een foutje. Groningen was vooral dreigend via snelle dribbels van de linksbuiten en kwam af ten toe gevaarlijk bij het doel, maar Marc Huizenga en zijn medeverdedigers deden hun werk goed. Maar in de 27e minuut ontsnapte de linksbuiten aan kwam alleen op de keeper af. Die besloot om naar de bal te duiken en tikte deze weg, maar de speler viel natuurlijk ook: penalty besliste de scheidsrechter onterecht, maar de stand werd door Davy Wilkens gelijk getrokken. Kollum bleef de beter voetballende ploeg, maar de rust naderde met een 1-1 stand. Daar dachten Olke de Wit en Dennis Krohne anders over. In de blesssuretijd scoorden beiden na vlot lopende aanvallen. Een mooie opsteker zo vlak voor rust, de kleedkamers werden opgezocht bij de stand 1-3.

Na de rust had vv Groningen zich blijkbaar voorgenomen om nog wat van deze wedstrijd te maken en knokte voor elke bal, maar kon daar aanvallend niet zo veel mee doen. Na ruim een kwartier in de tweede helft eindige een goede combinatie bij Olke de Wit, die zijn 2e doelpunt van de middag scoorde: 1-4.

De machteloosheid van de tegenstander zorgde er voor dat trainer Ron de Boer drie spelers in één keer kon wisselen: Gerard van Zonneveld, Johan Schat en Stefan Wijma maakten plaats voor Joop Pijnacker, Randy van Malsen en Dennis de Bruin.  De weerstand van vv Groningen bleek gebroken, waardoor Kollum naar hartelust kon combineren. In de 71e minuut werd Dennis Krohne buiten het zestienmetergebied vrijgespeeld. Zijn geplaatste schot verdween buiten bereik van de keeper in de hoek van het doel: 1-5, het was ook zijn tweede doelpunt van de middag. De niet geheel fitte Luuk Piersma kwam Dennis Krohne vervangen. De wedstrijd speelde zich op dat moment hoofdzakelijk op de helft van vv Groningen af. De thuis bezweek onder deze druk en moesten toestaan dat zowel Romke Bos in de 76e minuut en Max de Jong in de 86e minuut met een afstandsschot hun doelpunt konden meepakken, waarmee de eindstand 1-7 werd bereikt.

Een mooie opmaat naar de derby volgende week in Kollum tegen Surhústerfean.