HoofdnieuwsRegionaal

Ruim 835 kilometer aan Friese wateren en oevers opgeruimd tijdens Skjin Wetter

KOLLUM – Van zaterdag 2 oktober tot en met 9 oktober hebben ruim 30 organisaties met ruim tweeduizend Friese vrijwilligers de grote schoonmaakactie Skjin Wetter gehouden. In zes Friese gemeenten werd deze week de wateren en oevers schoongemaakt. In totaal is er tijdens de actieweek maar liefst 835 kilometer aan grachten, kanalen, sloten, meren en oevers schoongemaakt. Het doel van de actie is om mensen bewust te maken van de hoeveelheid afval die in het oppervlaktewater terecht komt en de effecten hiervan.

Activiteiten in Fryslân
In zes Friese gemeenten werd dit jaar door ruim tweeduizend vrijwilligers opgeruimd. Dit jaar is gekozen voor een speciaal programma dat is afgestemd op de corona-maatregelen. In de eerste jaren werd Skjin Wetter op één dag georganiseerd. Net als vorig jaar gingen vrijwilligers echter de hele week op pad om schoon te maken.

Educatie
Naast de opruimacties is er dit jaar ook een educatieve theaterles samengesteld voor het voortgezet onderwijs. De leerlingen van de 24 klassen die deelnamen aan de theaterles ‘Escape from Water’ kregen op een interactieve en humoristische manier les over de gevolgen van zichtbare en onzichtbare verontreiniging van het oppervlaktewater en de gevolgen hiervan.

Webinar
Op 6 oktober werd er een speciaal Skjin Wetter webinar georganiseerd over plastic soep. Schrijver en politicoloog Michiel Roscam Abbing, van de Plastic Soup Foundation, heeft tijdens de lezing van alles verteld over het effect van de plastic soep en zogeheten microplastics. De schadelijke effecten voor mens, dier en milieu worden hiervan steeds duidelijker. Terugkijken is mogelijk, dat kan op: https://www.samenfryslanschoon.frl/skjin-wetter/

Woensdag 6 oktober ging wethouder Jelle Boerema van de gemeente Noardeast-Fryslân, samen met Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân, en jeugddijkgraaf Merel Fiets leerlingen al suppend helpen met opruimen rond het Dockinga College in Dokkum.

De wethouder is enthousiast over de opruimactie: “We zijn ontzettend blij met de betrokkenheid van zoveel mensen bij het opruimen van troep uit het water. In het bijzonder is het mooi dat leerlingen van het voortgezet onderwijs zich inzetten bij deze opruimactie. Er wordt nog wel eens met het vingertje gewezen naar jeugd, maar heel veel jongeren geven juist om het milieu. Dat laten ze nu zien en daar ben ik trots op!”

De hele week waren er speciale Skjin Wetter acties in de gemeenten. BSO De Westereen, Sociaal Links / Supporters van Schoon D’diel, MDT Fryslân, Piter Jelles Dalton Dokkum, Dockinga College, Lauwers College Kollum, STRONG2BFIT en Vitaleer gingen aan de slag in de twee gemeenten.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button