HoofdnieuwsRegionaal

Rûntsje troch de Wâlden fietsen kan binnen corona regels

KOLLUM – De fietstocht Rûntsje troch de Wâlden heeft toch een najaarseditie dit jaar. Met dit bijzondere jaar hebben we de voorjaarseditie niet door laten gaan, maar de locaties denken genoeg ruimte te hebben om mensen een leuke dag te bieden. De tocht langs het ‘smûk skaadzjend beamtegrien’ kan ook met een app worden gefietst. Via IZI-travel op eigen mobiele telefoon is de 50 km lange tocht niet alleen gemakkelijk te volgen, maar de app biedt onderweg ook nog interessante informatie over de plek waar je als fietser bent (gratis te downladen).

Want de tocht kent zes zogenaamde haltes die met recht pleisterplaatsen worden genoemd omdat het onderweg een rustpunt kan zijn waar iets kan worden genuttigd. Liefhebbers of geïnteresseerden kunnen één van deze locaties gebruiken als startpunt want je kunt op het traject door de Wâlden bijna overal instappen. Woon je in de omgeving van Kollum dan is theetuin Bloemenparadyske aan het Paradyske 3 in Kollum een mooie plek om te beginnen met thee of koffie met gebak.

Die zelfde voorzieningen zijn er ook bij de Forelpoel in Kollumerzwaag en ook hier kunnen mensen beginnen aan ‘it Rûntsje’. Het zijn twee van de zes pleisterplaatsen waar gestart kan worden. De andere vier zijn De Leidraad aan de Achterwei in de Falom, Dagbesteding De Skuorre aan de Rijksstraatweg/Bossingel in Noordbergum en Cadeauwinkel Op ‘e Stâl aan de Voorstraat in Buitenpost.

Zoals gezegd leidt de fietstocht de deelnemers een rondje door de Fryske Wâlden en in de ‘oare Wâlden’ zoals het gebied rondom de ‘tsjerkedoarpen’ wordt genoemd bevindt zich de laatste van de zes pleisterplaatsen, Teetún De Hollen aan de Oosterdijk 16 in Ryptsjerk. Wie met de IZI-travel app reist kan via de telefoon bij elke halte iets horen over de plek waar wordt gestopt voor koffie of thee.

Ons advies is om wel vroeg te starten zodat je overal lekker de tijd hebt om even te zitten en iets te nuttigen of de locatie te bekijken, je kunt er een dag mee vullen en de mooie Wâlden op de fiets verkennen.We zien je graag op zondag 20 september tussen 10.00 uur  en 17.00 uur.  Wie meer wil weten kan op de Facebookpagina van het evenement terecht.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button