RegionaalSport

Slechts een wonder kan ‘t Fean ‘58 redden

HOOGEZAND – Twee keer drie kwartier liep ‘t Fean ‘58 in en tegen Hoogezand achter de feiten aan. Het was te danken aan doelman Fincent van der Veen, die met formidabele reddingen ervoor zorgde dat de score niet hoger uitviel. Met de 2-1 nederlaag is het onverwachte eerste klasse avontuur bijna ten einde.

Samen met het eerste elftal was ook RTVNOF mee gereisd naar Hoogezand. “Zulke dingen willen we in de toekomst vaker gaan doen ”, vertelde de man van dienst Anton van der Meer. Omdat ook Feanstars JO19 daar een belangrijke wedstrijd speelde, werd er bij uitzondering gebruik gemaakt van een touringcar.

Vooral voor de thuisclub stond er een cruciaal duel op het programma. Nadat oefenmeester Germain Beck al vroeg in het seizoen opstapte, volgde er een lange reeks van louter nederlagen. Degraderen is echter geen optie voor de Groningers die zich bovendien prima thuis voelen in de prachtige  eerste klasse. Voor de blauwhemden ligt dit anders. Het is voor de jonge formatie van de afscheid nemende Minno van der Werff één groot avontuur. “Niks moet, alles mag”, is dit seizoen het credo van de technische staf. Met dit gegeven werd het overigens een lastig begin van de competitie voor de Feansters. Ook de thuiswedstrijd tegen Hoogezand werd kansloos verloren, ondanks de geweldige strijdlust. Omdat het later veel beter ging, werd er vol vertrouwen begonnen aan de cruciale wedstrijd. Dat er druk stond op de wedstrijd was vooral in de eerste helft goed te zien. Beide teams maakten een nerveuze indruk, wat niet meehielp aan de attractiviteit. Ook kansen werden er nauwelijks gecreëerd. Wel veerden de weer vele meegereisde supporters van de gasten op toen Erwin Vos een counter binnen werkte. Het feestje ging niet door omdat er buitenspel werd geconstateerd. In de blessuretijd van de eerste helft deed de thuisclub het beter. Wyatt van Engel zorgde voor de 1-0 ruststand.

Gelukkig kwam er nog een tweede helft. Het inbrengen van de uitstekend spelende Bard Pultrum zorgde voor meer aanvalsdrift. Na ruim een uur op de klok ging Pultrum op avontuur maar zijn voorzet werd weggewerkt door de meestal resoluut verdedigende gasten.  Aan de andere kant kreeg de thuisclub meer mogelijkheden dan in het eerste bedrijf, maar stuitte meestal op de uitblinkende doelman Fincent van der Veen. Op het andere veld ging het met JO19 inmiddels een stuk beter. Door een hattrick van Iwan Henstra stond daar een knappe 1-3 ruststand op het scorebord. Bij de vlaggenschepen hield het vertoonde spel nog steeds niet over, maar de beste kansen bleven voor Hoogezand. Alweer in de slotfase verdubbelde  invaller Joran van Zwol de voorsprong en leek de 2-0 eindstand een feit. In de bij getelde blessuretijd echter werd Bard Pultrum niet reglementair verdedigd. De toegekende strafschop werd onberispelijk binnen geschoten door Jens Hamstra en de eretreffer was een feit, net als de 2-1 eindstand. Inmiddels ging het op het andere veld helemaal mis met JO19. De Hoogezanders draaiden de zaak knap om en zegevierde alsnog. Daarmee lijkt het kampioenschap ver weg. Inmiddels had assistent-trainer André van der Molen zich verzoend met de realiteit. “Het is over. Bepaalde wedstrijden, zoals vandaag, gaven we helaas niet thuis. Dan zie je dat wij (nog) tekort komen op dit niveau.”

Voor ‘t Fean ‘58 restten nog drie wedstrijden, waaronder de derby tegen Drachtster Boys.