HoofdnieuwsRegionaal

S!N stapt uit de coalitie Noardeast-Fryslan

DOKKUM – S!N (Sociaal in Noardeast-Fryslân) stapt uit de coalitie van Noardeast-Fryslân. Dit maakte Sjoerd Keizer bekend tijdens de raadsvergadering donderdagavond. Reden is een verschil van inzicht met coalitiepartners FNP en Gemeentebelangen (GB) in de hele discussie omtrent de vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) in Dokkum.

Ondanks veel gesprekken vormen de onderlinge verhoudingen de aanleiding om af te zien van een verdere samenwerking. Vorig jaar verzocht het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) het gemeentebestuur om de vestiging van een AZC voor 250 asielzoekers in Dokkum. Het College van B&W reageerde positief op het verzoek, maar de coalitie was verdeeld. S!N was vóór een AZC, maar FNP en GB niet.

Twee weken geleden kwam het moment dat FNP en GB, gesteund door VVD en BVNL, een motie indienden om in zijn geheel af te zien van de bouw van een AZC en onderzoek te doen naar hoeveel statushouders maximaal opgevangen kunnen worden. S!N sprak zich binnen de coalitie-gelederen uit tegen deze werkwijze van FNP en GB. Vanwege omstandigheden kwam het toen uiteindelijk niet tot een stemming.

Toen er deze week tot verbazing van S!N een gewijzigde motie van FNP en GB verscheen, deed S!N opnieuw verwoede pogingen om er met elkaar uit te komen. Dit bleek tevergeefs toen FNP en GB toch de motie indienden donderdagavond. Het verschil van inzicht over het vertrouwen in en de samenwerking met het college heeft S!N doen besluiten dat een basis voor een verdere constructieve samenwerking ontbreekt.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button