HoofdnieuwsRegionaal

Startsein Friese plaatsnamen in gemeente Noardeast-Fryslân

KOLLUM – Met een stevig druk op de rode knop gaven de FNP wethouders Aant Jelle Soepboer en Bert Koonstra maandagmorgen in het gemeentehuis in Kollum het startsein voor de invoering van de ‘Fryske plaknammen’ in de gemeente Noardeast Fryslan. Als eerste verscheen Sweagerbosk in beeld, de woonplaats van wethouder Koonstra.

Op 8 juli 2021 stemde de gemeenteraad in met invoering van Friese plaatsnamen. Dit betekent dat 22 dorpen met ingang van 1 januari 2023 officieel een nieuwe plaatsnaam krijgen. Dat betekent ook dat Nederlandstalige plaatsnamen in applicaties vervangen worden door Friestalige plaatsnamen.

De gemeente heeft een de projectgroep ‘Applikaasjes’ opgericht om de naamgeving van de woonplaatsen en de centrale Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG), zoals die landelijk wordt bijgehouden aan te passen.

De doorlooptijd is 2 á 3 dagen. Dat is inclusief de benodigde kwaliteitscontroles. Om ervoor te zorgen dat dit snel en soepel loopt, zijn deze applicaties gedurende deze dagen niet beschikbaar. Wijzigingen die in deze applicaties moeten worden doorgevoerd, bijv. overlijdens, geboortes en verhuizingen, worden direct na afloop verwerkt.

 

Dit kan u ook interesseren

Back to top button