Regionaal

Stichting Alde Fryske Tsjerken neemt Mariakerk van Buitenpost over

BUITENPOST – Op vrijdag 28 mei wordt de Mariakerk van Buitenpost aan de Stichting Alde Fryske Tsjerken overgedragen. Dat gebeurt met inachtneming van de coronamaatregelen. De kerk van Buitenpost is de 54ste kerk voor de stichting.

De Mariakerk is een aanwinst voor de stichting omdat de kerk uitblinkt in de historische waarde en de kerk heeft een harmonieus interieur met herenbanken en diverse rouwborden. De stichting neemt de kerk over de Protestantse Gemeente Buitenpost. Zoals bij iedere overname wordt de kerk voor het symbolische bedrag van €1,- overgenomen. Een aantal vrijwilligers uit Buitenpost neemt zitting in de Plaatselijke Commissie. Zij zorgen er mede voor dat de kerk ook in de toekomst geopend blijft en dat iedereen zich welkom voelt.

De overname wordt mogelijk gemaakt door de familie Kapenga. Ze zijn blij dat de kerk wordt overgedragen aan de stichting en dat met hun bijdrage de kerk in stand blijft. Het kerkgebouw krijgt door de overname een bredere functie. Er is ruimte voor culturele activiteiten zoals muziek, tentoonstellingen, vergaderingen en natuurlijk ook nog steeds kerkdiensten door de PKN. ‘Zo hoort een kerkgebouw te zijn: een open huis voor iedereen. De Mariakerk is schitterend. Houd het in ere’, aldus de heer Kapenga. De laatgotische Mariakerk is in 1496 gebouwd en na een brand in 1594, herbouwd in 1613. Het exterieur werd gewit, zodat de kerk in de volksmond “Alde Wite” (Oude Witte) werd genoemd.

De kerk heeft een prominente plaats in het centrum van Buitenpost. Meer informatie over de kerk is te vinden op onze website www.aldefrysketsjerken.nl. Op 29 december 2020 is de Mariakerk notarieel overgedragen aan de stichting. Door de coronamaatregelen wat het niet mogelijk om hiervoor een bijeenkomst te organiseren. Nu de maatregelen zijn versoepeld, maken we van de gelegenheid gebruik om binnen de kaders van de maatregelen alsnog een bijeenkomst te organiseren. Diverse mensen die betrokken zijn bij de overname willen we graag het woord geven.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button