112HoofdnieuwsRegionaal

Stroomstoring in Kollumersweach e.o. na brand in elektriciteitshuisje

KOLLUMERSWEACH – In Kollumersweach brak zaterdagavond een brand uit in een elektriciteitshuisje aan de Foarwei. Dit leidde tot een grote stroomstoring in het dorp en de omliggende gebieden. De brand, die rond 18.00 uur is ontstaan, veroorzaakte ongemak onder de omwonenden en zette maximaal 1000 huishoudens in het donker.

De brandweer van De Westereen, snel ter plaatse, ondervond moeilijkheden bij het betreden van het trafo-huisje. Er werd besloten om te wachten op medewerkers van Liander om te overleggen. Dit zorgde ervoor dat de rook uit het trafo-hok bleef komen voor zeker dan een uur lang.

Liander rapporteerde omstreeks 18.25 uur dat er maximaal 1000 aansluitingen getroffen waren door de stroomstoring, die zich uitstrekte over Kollumersweach en naburige dorpen zoals Aldwald, De trieme, De westereen, Kollum, en Westergeast. Echter, binnen een uur had Liander al 980 van de 982 aansluitingen weer van stroom voorzien.

Overigens bleven er wel tientallen huizen rondom het trafohuis zonder stroom zitten. Tot 20.30 uur brandden in meerdere huizen kaarsjes of noodverlichting. Het duurde tot na 20.00 uur voordat de brandweer kon beginnen met blussen. Het huisje moest ontkoppeld worden van spanning en de monteurs van Liander moesten dat op meerdere punten rondom Kollumersweach doen. Nadat de deuren waren geopend, kon je op afstand de brandhaard zien. De brandweer heeft om 20.10 uur de brand succesvol geblust.

Liander heeft er daarna voor gezorgd dat er een aggregaat ingezet werd voor de woningen rondom het elektriciteitshuisje. De apparatuur in het gebouw zal later vervangen moeten worden.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button