’t Fean ’58 maatje te klein voor sterk ONS

SURHUISTERVEEN – De stap van de tweede naar de eerste klasse is een grote. Daar komt na drie wedstrijden ook ’t Fean ’58 achter. Dat benadrukte het bezoekende ONS Sneek nog eens extra. Het werd thuis een 0-6 nederlaag, waardoor ’t Fean ‘58 de enige ploeg is, die nog puntloos is.

De Snekers speelden tot voor kort nog op hoog amateurniveau. Voor de corona epidemie kwamen de oranjehemden uit in de derde divisie om op eigen verzoek af te dalen naar de hoofdklasse, waaruit ze het vorige seizoen via de nacompetitie degradeerden naar de eerste klasse. “Verliezen van ONS Sneek is dus geen schande”, vond ’t Fean ’58 trainer Minno van der Werff. “Al is het jammer dat de uitslag zo hoog uitvalt.”

De Snekers hebben een ploeg in opbouw. Met een gemiddelde leeftijd van bijna 22 jaar beschikken zij net als ’t Fean ’58 over een van de jongste selecties in de eerste klasse. Al zijn de ‘jonkies’ van trainer Arnoud Koster verder dan die van het trainersduo Minno van der Werff en André van der Molen. “Je kunt dit aan alles zien, er zit ook meer voetbal in”, aldus de trainer van de blauwhemden. Een uitvloeisel van de gedegen jeugdopleiding en het niveau waarop  de jeugd uitkomt. De oranjehemden waren balvast en rustig aan de bal, terwijl de opbouw en passing beter verzorgd was.

Het elftal van de thuisclub was op één plaats gewijzigd ten opzichte van vorige week tegen Gorecht. Minno van der Werff bracht Almer de Jager in als linkervleugelverdediger ten koste van middenvelder Mark Jager. Laatstgenoemde kwam trouwens al na zes minuten binnen de lijnen voor Wibo van der Werff – voorafgaande aan de wedstrijd nog gehuldigd voor zijn honderdste optreden in de hoofdmacht – die er met een blessure af moest. ’t Fean ’58 begon sterk. Al in de vierde minuut stuurde Jens Hamstra Erwin Tabak diep, maar zijn schot ging net voorlangs. Het begin was veelbelovend, want twee minuten later gaf de rappe Nick Kleen van ONS Sneek een voorzet op maat, maar Delachance Sabuni zag zijn inzet naast gaan. De sterk spelende Kleen zag even later een schot klemvast gepakt door ’t Fean ’58 doelman Fincent van der Veen.

De thuisclub kwam op achterstand door een ongelukkige handsbal. De goed leidende scheidsrechter Melchior Knol legde de bal op de stip. Wesley Tankink wist wel raad met dit buitenkansje (0-1). Dat die stand ook de ruststand werd was te danken aan doelman Fincent van der Veen, die enkele uitstekende reddingen verrichtte op schoten van Nordin Tahboun en Rik Koelewijn. Na de openingsgoal controleerden de gasten het spel. Doelman Ruben Stuiver hoefde pas in actie te komen in de extra tijd van de eerste helft toen een vrije trap van Kees de Vries door Rienk Bouma in de hoek werd geplaatst. Stuiver wist de gelijkmaker te voorkomen.

De tweede helft was nog maar pas begonnen of de 0-2 stond al op het scorebord. Een van richting veranderde inzet kwam via de paal voor de voeten van Ewart Ottema, die dit mazzeltje voor het intikken had. De wedstrijd werd hierdoor op slot gegooid. ’t Fean ’58 kwam er eigenlijk niet meer aan te pas. De gasten voerden de score op door doelpunten van Rik Koelewijn (0-3), Joran Swart (0-4), Nick Kleen (0-5) en weer Rik Koelewijn, die zijn tweede maakte (0-6). Minno van der Werff zette voor het laatste kwartier nog drie tieners in: Sietze Veenhuizen (17), Franc van der Werff (18) en Iwan Henstra (16), die nog bijna succes had met een schot dat via de rug van een verdediger naast ging.

“Een maatje te groot”, erkende Minno van der Werff. “In de eerste helft konden we nog redelijk meekomen. Dan kom je ongelukkig op achterstand en valt de 0-2 ook nog meteen na rust. Het was jammer dat die al zo snel viel. Maar op de nederlaag valt niets af te dingen, die was niet eens geflatteerd.” Dinsdagavond wacht thuis (aanvang 20.00 uur) de inhaalwedstrijd tegen Pelikaan S.

Foto’s: MJFotografiehv