’t Fean ’58 tegen Broekster Boys een onherkenbaar voetbalgevecht

SURHUISTERVEEN – De ontmoetingen tussen ’t Fean ’58 en Broekster Boys waren in het verleden wedstrijden waar de fans met verlangen naar uit keken. Twee ploegen, die – toen nog uitkomend in de tweede klasse – elkaar uitstekend lagen en boeiende en sportieve wedstrijden uitvochten. ’t Fean ’58 –  Broekster Boys anno 2022 was onherkenbaar. De wedstrijd zaterdag in Surhuisterveen werd een irritante ontmoeting waarin de nodige zelfdiscipline ontbrak.

“Waar de irritaties vandaan kwamen, ik weet het ook niet. Maar het was een rumoerige wedstrijd”, zei ’t Fean ’58 trainer Minno van der Werff, zelf in zijn actieve periode als voetballer jarenlang uitkomend voor de ploeg uit Damwoude. “Dit waren we niet gewend, de ploegen kunnen goed met elkaar. Maar soms lopen zulke wedstrijden zo.”

De nodige opstootjes, veel gele kaarten, de bezoekers moesten uiteindelijk de wedstrijd met tien man beëindigen toen Niels Westerlaan met rood het veld moest verlaten. Voor scheidsrechter Xander Stoffer uit Den Haag was het derhalve geen gemakkelijke wedstrijd, hij bleef echter rustig onder de situaties waaraan hij niets kon doen.

Uiteraard werd er ook gevoetbald. Na afloop stond er een 0-2 stand op het scorebord. Minno van der Werff: “Wij blijven weer aan de verkeerde kant van de score.” De Feansters hadden meer verdiend, zoals al meerdere wedstrijden sinds hun debuut in de eerste klasse. “De eerste helft speelden we prima. We waren meer in  balbezit, maar door een lullige goal kwamen we op achterstand. En dan loop je weer achter de feiten aan”, aldus de aan het eind van dit seizoen afscheid nemende trainer van de blauwhemden.

Minno van der Werff had Mayk Numan – de absolute uitblinker aan ’t Fean ’58 kant – en Wibo van der Werff als centraal verdedigingsduo geposteerd met René Mellema en Erwin Vos als vleugelverdedigers. Daardoor schoof Frank ten Hoeve op naar het midden. Om snelheid te creëren bezette Erwin Tabak de rechtervleugel.

De eerste helft waren er mogelijkheden voor beide ploegen. Ook nu kwam de thuisclub weer sterk uit de startblokken, maar de eerste kans was voor de bezoekers. Jan Tijtsma verscheen alleen voor doelman Hessel Huisman, maar zijn schot ging naast. Erwin Tabak vond het zijnet, terwijl Rienk Bouma zijn kopbal over zag gaan uit een voorzet van Erwin Vos. Broekster Boys moest het meer van uitvallen hebben, maar die werden gepareerd door met name Mayk Numan, die achterin als een vorst regeerde. Toch kwam Broekster Boys onverwacht op voorsprong. Niet goed uitverdedigen werd door Jan Tijtsma genadeloos afgestraft (0-1). Diezelfde spelers maakte vlak voor rust een overtreding op Mayk Numan, hetgeen het eerste opstootje veroorzaakte. De scheidsrechter blies daarna meteen voor het rustsignaal.

Tweede helft

Het tweede bedrijf liet ’t Fean ’58 zien dat er zeker wat was te halen. Erwin Tabak brak op rechts door, maar voor het doel wist hij de rust niet te bewaren en schoot naast. Een kopbal van Rienk Bouma belandde in de handen van de sterk keepende Sander de Boer. Aan de andere kant zag Piet Wessel Dijkstra een vrije trap gestopt door Hessel Huisman. Minno van der Werff zette al vroeg in de tweede helft alles op de aanval door de middenvelders Steef Loopstra en Frank ten Hoeve te vervangen door twee aanvallers: Bard Pultrum en Kees de Vries. Erwin Tabak zag zijn kopbal via de vingertoppen van Sander de Boer over gaan. Na zo’n twintig minuten volgde het volgende opstootje na de rode kaart van Niels Westerlaan. De manmeer situatie wist ’t Fean ’58 echter niet te benutten, want meteen na de uitsluiting van Westerlaan zag Vincent Hoekstra doelman Hessel Huisman ver voor zijn doel staan. Vanaf zo’n veertig meter verraste hij met een wereldgoal de Feanster sluitpost (0-2). De thuisclub bleef aandringen, verder dan een kopbal van Erwin Tabak op de lat kwam zij echter niet.

De ranglijst is duidelijk: ’t Fean ’58 blijft met één puntje laatste, ondanks goed voetbal. “Het wordt moeilijk, maar wij blijven positief”, aldus Minno van der Werff.