Sport

‘t Fean ‘58 verslaat ook koploper Oranje Nassau G

SURHUISTERVEEN – “Een grote 1 aprilgrap”, grapte de glunderde aanvoerder Jens Hamstra nadat hij vlak voor tijd werd gewisseld. Even eerder scoorde de spits de 2-0 waarmee de wedstrijd, die het aankijken volledig waard was, beslist. Voor aanvang van de wedstrijd tegen de ‘stadjers’ was er een moment van stilte naar aanleiding van het overlijden van erelid Taeke de Haan. De Haan was in het verleden hoofdtrainer en later voorzitter van ‘t Fean ‘58.

De met rouwbanden spelende blauwhemden begonnen hierna furieus aan de wedstrijd tegen de trotse koploper. Ditmaal geen ‘Feanster kwartiertje’ in de slotfase maar direct vanaf de aftrap. Toen de storm ging liggen had Mayk Numan met een kiezelhard schot doelman Erwin Heidekamp al getest. Vijf minuten later was het raak voor de thuisclub. Een afgeslagen aanval werd opgepikt door Erwin Tabak die Heidekamp nu wel kansloos liet, 1-0. De eerste kans voor de gasten na twintig minuten spelen leverde niets op. Inmiddels waren de gastheren aardig uitgeraasd. Oranje Nassau geraakte steeds beter in de wedstrijd, stichtte nauwelijks gevaar en moest alert zijn op de tegenstoten van de Feansters. Tyson Dos Santos kreeg vlak voor de theepauze een beste mogelijkheid maar teisterde de binnenkant van de paal. Dit tot grote opluchting van het meelevende publiek.

Twee ongewijzigde elftallen bleven de toeschouwers vermaken. Oranje Nassau had de grootst mogelijke moeite om het spel te maken op de zware grasmat. Bovendien stoorden de spelers van Minno van der Werff en André van der Molen dat het een aard had. Een type speelstijl waar steeds meer tegenstanders het knap lastig mee hebben. Na ruim een uur spelen werden Bard Pultrum en Raoul Dijkstra ingebracht. Het zorgde voor nieuw elan en een mogelijkheid voor Bard Pultrum om de score uit te breiden. Het lukte net niet. Met nog meer inzet en het inbrengen van  jeugdspelers Franc van der Werff en Iwan Henstra lukte het om de Groningers te beteugelen. Sterker nog: In de spannende slotfase verdubbelde de thuisclub de score. Een vrije trap van Wibo van der Werff werd fraai afgerond door Jens Hamstra, 2-0. Een nieuwe sensatie na de heroïsche zege bij PKC een week eerder leek in de maak. Omdat er veel blessuretijd werd bijgeteld, terecht overigens, konden hierna de handjes in de lucht. De debutant sluipt richting de nacompetie-plekken en nam afstand van de onderste plek. PR-man Bert Postma van de gasten vond dat zijn club in het nadeel was. “Het is voor ons lastig om het balletje te laten rollen op dit zware veld. Maar de zege voor jullie was dik verdiend hoor, dat zeker.” Oranje Nassau trainer Erwin Heerlijn had minder moeite met het spelen op gras. “Het klopt dat wij kunstgras zijn gewend. Maar daar staat tegenover dat dit pas onze eerste nederlaag is op gras, dus veel zegt het ook niet.” Minno van der Werff hoorde de meningen tevreden aan en daarvoor had hij alle reden. “Het eerste kwartier van ons was heel goed, daar lag wellicht de basis voor deze belangrijke driepunter. Daarna zakten wij veel te ver weg, waardoor we het zwaar kregen. Zij kregen overigens weinig kansen maar voetbalden wat gemakkelijker.” Volgende week wacht ‘het andere oranje’ in Sneek.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button