HoofdnieuwsRegionaal

Uitbreiding bedrijventerrein Lauwerskwartier Surhuisterveen van start

SURHUISTERVEEN – Aannemer KWS is gestart met de uitbreiding van bedrijventerrein Lauwerskwartier in Surhuisterveen. Het bedrijventerrein wordt uitgebreid met ongeveer 4 hectare aan de zuidwest kant van het Lauwerskwartier, richting de Warreboslaan.

‘Er was grote belangstelling voor de 11 kavels,’ zegt wethouder Harjan Bruining. ‘Vorige week zijn de laatste drie kavels verloot waarvoor maar liefst 29 gegadigden waren.’ De werkzaamheden duren tot halverwege maart waarna de grond wordt overgedragen aan de ondernemers die vervolgens aan de slag kunnen met hun nieuwbouw.

Asfalt compenseren voor water

Een belangrijk aandachtspunt bij de uitbreiding van het bedrijventerrein is de watercapaciteit. Met de uitbreiding van het Lauwerskwartier komt er extra verhard oppervlak bij. Dat betekent dat er minder grondoppervlak overblijft voor het opnemen van regenwater. Hierdoor krijgen bestaande watergangen, zoals sloten, meer water te verwerken en dat kan leiden tot wateroverlast in de omgeving.

‘Om dat te voorkomen, compenseert de gemeente het verhard oppervlak met extra waterberging in het projectgebied,’ vertelt wethouder Max de Haan. ‘In goede samenwerking met Wetterskip Fryslân is de vereiste watercompensatie van 10% behaald.’ Bestaande sloten worden verbreed en er worden waterbuffers aangelegd aan de zuidwestelijke kant en noordoostelijke kant. Op de zuidwestelijke kant wordt de waterbuffer uitgevoerd met het ‘plas-dras’ principe.

Tweede ontsluiting op De Skieding

Naast de uitbreiding van het Lauwerskwartier krijgt het bedrijventerrein ook een tweede ontsluiting op De Skieding, waardoor de verkeersdruk op de Groningerstraat bij Surhuisterveen afneemt. De aanleg van de tweede ontsluiting wordt door de Provincie Fryslân meegenomen tijdens de werkzaamheden aan De Skieding.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button