HoofdnieuwsRegionaal

Uitreiking vierde Regnerus Steensmaprijs

MUNNEKEZIJL – Afgelopen zaterdag heeft Stichting Erfgoed Kollumerland en Nieuwkruisland voor de vierde keer de Regnerus Steensmaprijs uitgereikt.

Regnerus Steensma, ooit de grondlegger van de monumentenstichting in Kollumerland, heeft in 1998 deze prijs in het leven geroepen om eigenaren van monumenten, of beeldbepalende panden, te stimuleren en aan te moedigen hun pand op historisch verantwoorde wijze te onderhouden of restaureren. De gerenommeerde architect Silvester Adema was vanwege zijn ervaring en expertise bij restauratietrajecten gevraagd de jurering op zich te nemen.

De editie van 2022 kent een bijzondere winnaar. Deze keer geen eigenaar die in zijn pand woont, maar een jonge betrokken dorpsgenoot die de Zijlsterkerk in Munnekezijl, die geen enkele bescherming geniet omdat het geen monument is, voor zijn dorp wil behouden en de kerk een nieuwe functie geven. De nieuwe eigenaar, Frank Brouwers, is het avontuur aangegaan om van het kerkje een pand te maken met een horecabestemming, en ruimte voor drie bed & breakfastkamers. Uit het juryrapport van Silvester Adema, directeur Adema Architecten uit Dokkum: ‘Frank heeft met de ingrepen blijk gegeven met aandacht en betrokkenheid aan de slag te zijn gegaan; belangrijke en zorgvuldige details mogen genoemd worden: behoud van de stalen ramen, dunne isolatie waardoor de mooie kapspanten in het zicht zijn gebleven, behoud van een deel van de ruimtelijkheid van de kerk, behoud van de (herplaatste preekstoel), de bijzonder zorgvuldige aanpak van de voordeur.

Hoewel het afscheid van een kerkgebouw in alle gevallen zwaar valt voor de gemeenschap is Munnekezijl in ieder geval het verlies van het gebouw zelf bespaard gebleven.’

De heer Adema gaf aan dat de keuze niet makkelijk was geweest. Niet alleen de monumentale woonboerderij aan de Eyso de Wendtstraat in Kollum had indruk gemaakt op de jury, vooral het behoud van het wâldhúske in Kollumerzwaag kon rekenen op veel waardering. Uiteindelijk heeft de aandacht voor de fraaie detaillering, waardoor vrijwel alle karakteristieke exterieurdetails behouden zijn, de doorslag gegeven. Frank Brouwers kreeg een cheque van € 3.000,- uitgereikt.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button