RegionaalSport

Valse start voor Buitenpost tegen Be Quick 1887

BUTENPOST – VV Buitenpost is het seizoen 2023/2024 in mineur begonnen. Op eigen veld werd er onnodig met 1-2 verloren van Be Quick 1887. De ploeg uit Haren profiteerde twee keer van verdedigende fouten. Na een 0-2 achterstand gooiden de Blauwkes alles in de strijd om minimaal gelijk te spelen, maar werd er slechts één keer het net gevonden.

Met de gerenommeerde Be Quick 1887 trof Buitenpost een zondagsvereniging in de Vierde Divisie D. Door de nieuwe opzet van de KNVB, het weekendvoetbal, spelen zaterdags- en zondagsclubs nu tegen elkaar. De nieuwe trainers Kevin Waalderbos (hoofdtrainer) en Anton van Zwol (assistent-trainer) hadden drie debutanten in de basisopstelling gezet: centraal verdediger Ron Janzen (komend van Flevo Boys), middenvelder Noureddine Boutzamar (sc Genemuiden) en spits Jarno Westerhof (vv Opende). Voor veel publiek begon Buitenpost onwennig aan de wedstrijd op het kunstgrasveld. De gemeente Achtkarspelen had het hoofdveld na renovatie in juni nog niet vrijgegeven. Het strijdplan van de tegenstander was meteen duidelijk: compact spelen en met veel snelheid counteren.

Wapen

Er ontstond er een wedstrijdbeeld waarbij beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. De mogelijkheden waren echter voor Buitenpost. Nieuweling Westerhof schoot na 18 minuten voorlangs. Even later ging hij in een duel in het zestienmetergebied onderuit, maar scheidsrechter Stan Smit wuifde een overtreding weg. Een mooie aanval via Youri Sletering eindigde wederom bij Westerhof. Zijn voorzet werd tot corner verwerkt die niets opleverde. Be Quick 1887 was vooral met hoekschoppen gevaarlijk en had met Marshelon Pourier een wapen in huis. Hij wist telkens de bal tot op de penaltystip in te gooien. Net voor rust kreeg de actieve Westerhof nog een kans. Zijn schot werd gekeerd door de keeper.

Penalty

Vijf minuten na rust liet Sam Wormmeester voor het eerst van zich horen. Hij schoot naast. Een paar minuten later ging het mis voor Buitenpost. Weifelend optreden in de verdediging werd door Robbin van Kooten afgestraft: 0-1. Bijna kon Wormmeester iets terugdoen, maar zijn doelpoging werd van richting veranderd. Toch was het opnieuw Be Quick dat kon juichen. Pourier werd in het strafschopgebied onderuit gegleden. Van Kooten benutte de penalty: 0-2. Het duurde slechts vijf minuten totdat Buitenpost met een antwoord kwam. Een corner kwam bij Edwin Schaafsma die de bal binnen werkte. Dit doelpunt gaf de thuisploeg nieuwe energie. De tegenstander werd vastgezet op eigen helft en er werd meer risico genomen. Via een omschakeling kregen de Groningers nog één kans, dit schot ging voorlangs, voor de rest was het een half uur lang eenrichtingsverkeer onder leiding van de uitblinkende Boutzamar.

Stil in de kleedkamer

De verse en aanvallende krachten Mike Visser en debutant David Albert Villalta (overgekomen van vv Zuidhorn) brachten nieuw elan. Zo was er een mooie actie van Westerhof, maar kreeg Albert Villalta de bal net niet goed mee waardoor hij voorlangs schoot. Twintig minuten voor tijd dacht Bas Verbree te scoren met zijn hoofd. Doelman Swen Bakker, man of the match bij de gasten, tikte de bal naast. Ook was hij attent op een afstandsschot van Visser. Het lukte de Blauwkes maar niet de hechte verdediging te doorbreken. Pogingen om het door de lucht te proberen, leverden niks op. Alle hoge ballen waren een prooi voor de boomlange doelman Bakker. Twee spelers van Be Quick moesten in de eindfase met kramp het veld verlaten. Ondanks het hoge tempo van Buitenpost hield de ploeg gecoacht door oud-FC Groningen voetballer Paul Matthijs knap stand. Een minuut voor tijd was er een laatst kans voor de blauwhemden. Een doelpoging van Albert Villalta werd op het laatste moment verijdeld met uitgestoken voet van een verdediger. Zo gingen de Groningers er met de drie punten vandoor. “Het was stil in de kleedkamer, dat zegt iets over de teleurstelling”, gaf trainer Kevin Waalderbos aan. “We hadden een ander resultaat willen en eigenlijk moeten hebben. De eerste goal is een weggevertje waarin we naïef verdedigen en dan geef je ook nog onhandig een penalty weg.” Volgens Waalderbos hing de 2-2 lang in de lucht. “Ik vond wel dat we af en toe wat ongeduldig waren. Kansjes hebben we gehad en een gelijkspel was verdiend geweest, maar het mocht niet zo zijn.” Volgende week speelt Buitenpost in Vriezenveen tegen Deto die hun eerste wedstrijd met 1-3 wist te winnen van Heino.

Opstelling Buitenpost: 1. Kevin van der Meulen, Wim de Vries (86. Jort van der Meulen), Bernd Douma (64. Mike Visser), Ron Janzen, Youri Sletering (86. Durk de Haan), Edwin Schaafsma, Noureddine Boutzamar, Sam Wormmeester, Willem de Boer (64. David Albert Villalta), Jarno Westerhof (82. Frits Veenema), Bas Verbree

Scoreverloop: 52. 0-1 Robbin van Kooten, 57. 0-2 Van Kooten (p.), 62. 1-2 Edwin Schaafsma

Gele kaart: Robbin van Kooten (Be Quick 1887)

Pupil van de week: Jaïr Wiebren Duinstra (JO11-1)