RegionaalSport

Vechtlust ’t Fean ’58 eindelijk beloond

SURHUISTERVEEN – Na negentig koude minuten stapte trainer Minno van der Werff met een warm gevoel en een stralende lach op zijn gezicht van het veld. Zijn ploeg had de tweede opeenvolgende overwinning te pakken. Lang stond ’t Fean ’58 troosteloos onderaan. Na de zege op FVC bracht de 2-0 thuisoverwinning op VV Groningen de aansluiting met een handvol ploegen weer tot stand. De getoonde inzet werd in tegenstelling tot eerdere wedstrijden nu wel beloond.

De Feansters hebben de winterstop uitstekend overleefd. Debet daaraan was een geslaagd trainingskamp in Spanje. “Daar hebben we onder goede omstandigheden prima kunnen trainen”, liet Minno van der Werff weten. “Maar we hebben er ook een feestje van gemaakt, goed voor de teambuilding. We waren met een heel mooie ploeg, naast de spelers waren het bestuur en ook een aantal sponsors mee. Het was een prima periode en we hebben ons op een positieve manier opgeladen voor het tweede gedeelte van de competitie. We kunnen met z’n allen met een goed gevoel terugzien op dit trainingskamp.”

Het verblijf in Spanje gaf de selectie nieuwe energie. “We hebben deze week op de training weer echt geknald. Dat zag je ook in de oefenwedstrijd tegen SC Twijzel. Als je ziet dat er weer beleving in het team zit en dat je iedereen meekrijgt, dan kunnen er nog wel weer eens rare dingen gebeuren”, aldus de hoopvolle trainer, die zijn ploeg fanatiek aanvuurde. “Ik had er na het trainingskamp echt weer zin in en was tijdens de wedstrijd ook wel fel langs de lijn.”

De wedstrijd

Vanaf het begin zaten de Feansters er bovenop. Door de schorsing van Mayk Numan moest het trainersduo Minno van der Werff en André van der Molen nog wel even puzzelen en hadden er nogal wat omzettingen plaats. Mark Jager werd op rechts in de achterste linie geplaatst, met René Mellema op de linksachter positie. Het centrale duo achterin werd gevormd door Steef Loopstra en het rustpunt Frank ten Hoeve. Erwin Vos fungeerde als rechtsbuiten, terwijl de hardwerkende en goed spelende Kees de Vries terugkeerde in de basis. Fincent van der Veen kreeg deze keer de voorkeur boven Hessel Huisman onder de lat. De goed keepende Van der Veen moest eigenlijk maar één keer echt zijn capaciteiten tonen, maar dat was pas diep in de eerste helft op een schot van Brian Pattiwael.

De thuisclub was de eerste helft de bovenliggende partij. De zes hoekschoppen van de Feansters – en geen enkele van de bezoekers – lieten het verschil in aanvalsdrift zien. Uit die hoekschoppen moest ook het gevaar komen bij de thuisclub. Al was Jens Hamstra na twintig minuten spelen dichtbij de openingstreffer. Zijn vrije trap ging maar rakelings naast. Erwin Tabak was het dichtst bij een doelpunt. Op een voorzet van Kees de Vries wist doelman Melvin Buurlage zijn inzet tot tweemaal op miraculeuze wijze tegen te houden.

Tweede helft

Na de thee kwamen de Stadjers feller uit de startblokken. Jonathan van Dorssen krulde een vrije trap maar rakelings over de kruising. Het was echter ’t Fean ’58 dat de score opende. Een vrije trap van Mark Jager werd door invaller Bard Pultrum – koud in het veld – binnen geschoten (1-0). Enkele minuten later gooide Rienk Bouma de wedstrijd helemaal op slot. Hij scoorde uit een vrije trap van Wibo van der Werff – gekozen tot Man van de wedstrijd – de 2-0. Doelman Buurlage voorkwam in de slotfase nog een derde doelpunt na een loeihard schot van Erwin Vos. Minno van der Werff bracht in de slotfase nog de youngsters Franc van der Werff en Iwan Henstra in, terwijl Raoul Dijkstra halverwege de tweede helft – na een langdurige blessure – weer de nodige wedstrijd minuten kreeg.

Na het eindsignaal van de goed leidende scheidsrechter Rik Berends uit Donkerbroek was de vreugde groot aan de Feanster zijde. “Een dik verdiende overwinning. Hun kracht ligt op het middenveld, met routinier Haaye Feenstra als beste speler, maar die kwam in het spel eigenlijk niet voor door onze jongens op het  middenveld, dat goed stond. Zij waren in staat om gedurende de gehele wedstrijd er veel energie in te steken. Deze overwinning geeft weer hoop. Ik hoop dat we dit door kunnen zetten. De vechtlust en inzet was super, het was vandaag echt genieten”, aldus een uiterst tevreden Minno van der Werff.