HoofdnieuwsRegionaal

Vervanging openbare verlichting van start

DOKKUM – Op veel plekken in de gemeenten Dantumadiel en Noardeast-Fryslân komt nieuwe verlichting in de lichtmasten. Op de grens van beide gemeenten gaven wethouders Pieter Braaksma (Noardeast-Fryslân) en Kees Wielstra (Dantumadiel) maandag het startsein voor deze operatie.

De nieuwe armaturen verbruiken zestig procent minder energie dan de oude lampen. En het licht is te dimmen. Zodra de verlichting aan gaat, branden de lampen op volle sterkte. Gedurende de avond en nacht dimt de verlichting naar vijftig procent In de vroege ochtend gaat het lichtniveau weer omhoog naar 100 procent.

Eerder dit jaar konden inwoners over de verlichting stemmen
Op verschillende locaties in de gemeente en online kon men uit negen lampen (armaturen) kiezen. De drie lampen met de meeste stemmen komen straks in het straatbeeld terug.

Sociaal ontwikkelbedrijf Dokwurk helpt bij deze grootschalige operatie
De medewerkers verzorgen de logistiek (opslag van de materialen). En helpen mee bij het uit elkaar halen van de ‘oude’ armaturen. De lampen worden gedemonteerd en snoeren verwijderd. Zo kan het oude materiaal gescheiden ingeleverd worden.

Na een Europese aanbesteding is SWARCO Nederland B.V. gekozen als aannemer
Het bedrijf vervangt binnen twee jaar ruim zesduizend lampen in Dantumadiel en Noardeast-Fryslân. De gemeenten stelden bij hun gezamenlijke aanbesteding hoge eisen aan circulariteit, energiezuinig (duurzaamheid) en comfort. Als de nieuwe lampen kapot gaan, moet de leverancier minimaal tachtig procent van de onderdelen opnieuw gebruiken. Fabrikanten maken hun producten vaak al duurzamer. Nieuw is dat de lampen na hun levensduur weer teruggaan naar de leverancier en in eigen productie terug komen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button