VEV’67 laat Kollum met lege handen achter

KOLLUM – VEV’67 kent dit jaar een moeizame competitiestart, maar wist vorige week haar eerste wedstrijd te winnen. Kollum daarentegen begon erg goed en is de laatste weken wisselvallig en daardoor teruggevallen in de ranglijst. De thuisclub incasseert te makkelijk doelpunten en daar kan niet tegen aangevallen worden. Voor het publiek zijn het wellicht aantrekkelijke op een neer gaande wedstrijden met veel doelpunten, voor trainer Ron de Boer leidt het tot kopzorgen. Vandaag bleef Kollum aan de verkeerde kant van de streep en namen de Leeksters de punten mee naar huis.

Na een minuut stilte voor een overleden vrijwilliger van VEV’67 gaat de wedstrijd los op een met zand bestrooid hoofdveld op Baensein. Vanaf de start zitten de Kollumers erbovenop, de gretigheid zit goed en met verzorgd voetbal als het kan en de lange bal als het moet starten de oranjehemden opportunistisch. Er wordt goed druk op de bal gegeven en de passes komen goed aan. VEV’67 wordt op de eigen helft gehouden en komen er nauwelijks uit. Een vrije trap vanaf de zijlijn wordt niet aangeraakt door de buitenspel lopende Benjamin Zondervan en zijn verdediger legt de bal terug op de inkomende Joop Pijnacker die hem strak binnenschiet. De scheidsrechter gaat echter mee met het onterechte vlagsignaal en de keurt de goal af. Gelijk daarop komt een steekpass van captain Ruben Merkus terecht op de rechterkant bij Marc Wijma die de bal in één keer doorschuift naar Zondervan en die rondt de bal keurig af; 1-0 na een kwartier spelen.

VEV’67 komt echter gelijk door een terecht toegewezen penalty 10 minuten later. Merkus neemt te veel risico met een sliding als de bal al ver naar de zijkant leek te zijn afgewend. Het contact is te laat en de daarop volgende inzet van de Leekster aanvoerder Gerhard van den Berg laat doelman Mark Huizenga kansloos.

Kollum blijft voetballen en uit een dieptepass van Joop Pijnacker scoort wederom Benjamin Zondervan de 2-1.  Maar VEV’67 zet even aan en komt te gemakkelijk vrij aan de rechterzijkant en kan een bekeken voorzet afleveren op wederom van den Berg met een fraaie kopbal vlak voor de Kollumer goalie komen ze weer naast de oranjehemden (2-2).

Vanuit een ingestudeerde vrije trap scoort VEV’67 ook nog de 2-3. Jeffrey Visser van de Leeksters staat naast de Kollumer keeper buitenspel voordat de bal genomen wordt en via een doorkopactie van Menco Renkema kan deze Visser inkoppen. Tot verbijstering van de Kollumers wordt hier niet voor gevlagd door de eigen grensrechter. Tot overmaat van ramp valt Dennis Krohne vlak voor rust geblesseerd uit en voor hem in de plaats komt Luuk Piersma.

Waar Kollum een optisch veldoverwicht had en de betere kansen is VEV’67 toch in staat met voorsprong de kleedkamer op te zoeken. De goals vallen te makkelijk tegen deze competitie.  In de tweede helft komt Kollum goed uit de kleedkamer en gaat het met hernieuwde kracht op zoek naar de gelijkmaker en daarna meer. Na 5 minuten in de tweede helft is het al raak.

Een voorzet in 2 instanties van Wijma op spits Pijnacker kan ingetikt worden bij de eerste paal. Daarna zet Kollum nog lang aan, maar moet het oppassen niet in het mes te lopen door te enthousiast op zoek te gaan naar de goal. Talloze corners, vrije trappen, schoten op doel ten spijt wordt er niet gescoord en langzaam vloeien de krachten weg. De Leeksters lijken een punt prima te vinden en brengen een lange middenvelder die voor de jonge, lichte middenvelders van Kollum een lastige sta-in-de-weg blijkt te zijn. Ruimte achter de Leekster verdediging is er nauwelijks meer, lange ballen door het midden worden weggewerkt door fysiek grotere mensen van Leek en het spel vanaf de zijkanten wordt meer en meer geneutraliseerd waardoor Kollum het langdurige offensief niet tot een doelpunt kan omzetten.

Kollum krijgt toch in de laatste minuten nog één kans op een doelpunt nadat een hoekschop in de 16 blijft liggen tussen geel-zwarte en oranje-witte benen, maar de Kollumers krijgen de bal er niet in. In de 90e minuut maakt Dennis de Bruin een sliding in de 16 en de Leekster aanvaller gaat makkelijk naar het gras. Scheidsrechter Moed wijst voor de tweede keer deze middag naar de penaltystip en geeft de Bruin een gele prent. De 11-meter wordt met enig risico benut door Tom van Leeuwen en zo staat VEV’67 voor met alleen nog blessuretijd te gaan. In de slotfase krijgt de Bruin nog een gele kaart en mag hij als eerste douchen.

Kollum verliest met 3-4. Volgende week wacht gedeeld koploper Velocitas 1897 uit.