VV Drenthina maakt dankbaar gebruik van cadeautjes VV Kollum

EMMEN – VV Kollum is er niet in geslaagd om in Emmen de goede competitiestart een vervolg te geven. In een matig treffen trokken de gastheren fors aan het langste eind. Na een 3-0 ruststand werd afgesloten met een 5-1 eindstand. Slechts weinigen van de aanwezige toeschouwers hadden na een half uur spelen gedacht dat de VV Kollum op een dusdanige nederlaag zou worden getrakteerd.

De Kollumers domineerden het eerste half uur, zonder groots te spelen en kwamen derhalve niet in de problemen. Het laatste kwartier van de eerste helft werd er echter voor Sinterklaas gespeeld en was de eerder genoemde ruststand het gevolg. De opgelopen achterstand kon in de tweede helft, mede door een gegeven rode kaart aan Kollumer zijde, niet meer worden gerepareerd,

VV Drenthina begon voortvarend aan de wedstrijd en maakten het de Kollumers in de beginfase behoorlijk lastig, zonder in staat te zijn om noemenswaardige kansen te creëren. Sterker nog, de eerste grote kans was voor de VV Kollum. Een vanaf links ingebrachte vrije schop van Dennis Krohne werd in eerste instantie koppend uitverdedigd, waarna Ruben Merkus met een fabelachtige omhaal vanaf de zestien de doelman van de thuisclub tot het uiterste dwong om de bal net onder de lat vandaan te halen. Menigeen ging er eens goed voor zitten, want een dergelijk begin zou zeker voor meer vuurwerk gaan zorgen. Niets bleek minder waar. Het half uur volgend op de wonderschone actie van Merkus leverde niets noemenswaardigs meer op. Slordig spel aan beide zijden en veel te weinig beweging in met name de voorste linie van de Kollumers zorgden voor een vervelend schouwspel. Tot kansen kwamen beide teams in die fase niet of nauwelijks. Tot aan de 32e minuut toen in het linker Kollumer verdedigingsvlak van alles mis ging. Al combinerend kon de thuisclub onder aanvoering van Maikel Arling doorkomen en ongehinderd voorzetten.

Centraal verdedigend hadden de oranjehemden de zaken ook niet voor elkaar, want het was spits Roland Koop die geheel vrijstaand de 1-0 tegen de touwen kon koppen. Evenals vorige week, door eigen toedoen weer een fikse domper voor de Kollumers, welke natuurlijk nog wel te repareren moest zijn. Even later werd de voorsprong echter al verdubbeld toen de Kollumer verdediging weer achter de feiten aanliep en linksback Sander Gietema al of niet geoorloofd contact had met zijn tegenstander en wel binnen de beruchte zestien. Voor scheidsrechter Souhuwat was het al snel voldoende om tot een strafschop te besluiten. Dit buitenkansje werd onberispelijk benut door Janiek Arends en de 2-0 was een feit. Door te fel protesteren aangaande dit besluit werd aan Johan Schat de gele kaart getoond. Het was nu zaak om zeker voor de rust geen tegentreffers meer te incasseren om dan, evenals vorige week in de thuiswedstrijd tegen LTC Assen, te trachtten in de tweede helft de schade te repareren. Nog maar net bekomen van de tweede tegentreffer was de derde al in aantocht. Op slag van rust was het de meestal goed, maar zaterdagmiddag matig spelende Aaron Boekhout die, na balverlies in de achtervolging moest. Maikel Arling was echter al bijna uit zicht en zijn overtuigende inzet was vervolgens voor doelman Huizenga teveel, zodat er gerust werd met een (te grote) achterstand van 3-0.

Tweede helft

Het was maar te hopen dat er snel een doelpunt voor de gasten uit het hoge noorden zou vallen, om voor de neutrale en de supporters uit Kollum de spanning enigszins terug te brengen in de wedstrijd. In het begin van de tweede helft leek het erop dat er nog enig vertrouwen in de ploeg van trainer Ron de Boer zat, misschien mede door de weggepoetste ruststand van vorige week, alsook de krachtsverhoudingen in het veld. Toch was het binnen tien minuten de thuisclub die de wedstrijd definitief in het slot hadden kunnen gooien, ware het niet dat de wederom geheel vrijstaande Janiek Arends zijn kopbal zag worden gekeerd door doelman Huizenga. Tot aan het uur spelen gebeurde er te weinig in de ogen van de staf der oranjehemden en werd een tweetal verse krachten ingebracht. Mark Wijma als ook Luuk Piersma konden ten koste van Dennis de Bruin en de deze middag onzichtbare Joop Pijnacker hun kunsten vertonen. Een aantal minuten later was het dan eindelijk raak voor de gasten, nadat de thuisclub al een aantal behoorlijke mogelijkheden onbenut had gelaten. Benjamin Zondervan werd in de omschakeling de linker diepte ingestuurd en werd door niemand bijgehaald. Op maat voorgezet was het een koud kunstje voor diepe spits Gerard van Zonneveld om binnen te lopen, 3-1. Met nog een klein half uur op de klok was er weer enige hoop, zowel binnen als buiten de lijnen, op een goed resultaat. Nog geen minuut na deze treffer deed verdediger Johan Schat zijn medespelers geen plezier door op een ongevaarlijke positie op het veld, zijn onnodige tweede gele kaart te incasseren van de vrolijk kaart strooiende scheidsrechter Souhuwat.

Met een 3-1 achterstand en ook nog met tien man verder zou het weleens een heel lastig verhaal kunnen worden om ook maar een puntje mee te kunnen nemen naar de thuisbasis. De VV Kollum vertoonde nog enige stuiptrekkingen, zo bleek uit o.a. een vlammend schot van Thieme Brandsma, welke rakelings naast de verkeerde kant van de paal verdween. Ook de staf probeerde de bakens nog verder te verzetten door verdediger Sander Gietema naar de kant te halen en een extra spits genaamd Gerben Brandsma in te brengen. Het mocht niet meer baten, want het was de thuisclub die in een tijdsbestek van een viertal minuten in de slotfase dusdanig afstand nam, dat een verlies onafwendbaar was. De 4-1 als ook de 5-1 lieten een matig verdedigend Kollum en een gretig profiterende Vince Jager en Janiek Arends van de thuisclub zien. Een forse en onnodige nederlaag voor de VV Kollum. Volgende week kan het gevoel van deze nederlaag worden weggespoeld door beter voor de dag te komen op het eigen sportpark en wel tegen, opnieuw een onbekende tegenstander, Veendam 1894.