HoofdnieuwsSport

VV Kollum blijft ongeslagen na gelijkspel in Marum

MARUM  – Het was afgelopen zaterdag een enerverende wedstrijd voor de aanwezigen op sportpark De Holten In Marum. De strijd om de koppositie leverde een boeiend schouwspel op waarin de Kollumers grote delen van de wedstrijd het betere veldspel hadden en SV Marum in de omschakeling met direct spel levensgevaarlijk was en met name in de tweede helft de betere kansen kreeg. Deze twee gecombineerd leverde uiteindelijk een eindstand op van 3-3, waar de gastheren het minst tevreden mee zullen zijn. Een voorsprong van 3-1 werd in een mum van tijd verspeeld.

Vanaf het beginsignaal werd duidelijk dat beide ploegen in deze topper voor het beste resultaat zouden strijden deze middag. Dit om enerzijds de koppositie te bemachtigen en anderzijds deze te behouden. Ook scheidsrechter Boer uit Hoogeveen had zich goed voorbereid en deelde al na zes minuten de eerste gele kaart uit aan Kollumer Pieter Henstra, nadat deze balverlies van Romke Bos moest corrigeren en een dreigende uitbraak van de thuisclub middels een overtreding wist te voorkomen. In die beginfase had SV Marum enigszins de overhand door een grotere overtuiging en felheid in de duels. Dit leverde vaak het balbezit op, waarna de buitenspelers, waarin veel snelheid en doelgerichtheid zat, onmiddellijk aan het werk werden gezet. Dit leverde binnen het kwartier een grote kans op. Delano Dussel kon vrij voor de keeper uithalen. Dijkstra was paraat en kon de schuiver met de voeten verwerken.

Het was voor de Kollumer defensie alle hens aan dek om de thuisclub van het creëren van kansen, dan wel scoren af te houden. Dit lukte redelijk tot aan de 21e minuut toen slordig balverlies aan Kollum zijde onverbiddelijk werd afgestraft. De voorzet volgend op het balverlies werd door plaaggeest Ewart Ottema alleen voor doelman Dijkstra vakkundig afgerond, doordat Jasper Sietzema niet meer in staat was om de binnenkant af te dekken, 1-0. Een domper voor de trotse koploper, maar de mentale weerbaarheid bleek deze middag van een goed niveau. De rug werd gerecht en kort na de openingstreffer werd de doelman van de thuisclub al op de proef gesteld. Een poeier van Arne Jan de Boer kon ternauwernood tot corner worden verwerkt. Uit deze corner ontstond een grote kop kans voor Pieter Henstra, die dit zelf blijkbaar niet in de gaten had en de bal vergat binnen te knikken.

Naarmate de eerste helft vorderde trokken de Oranjehemden steeds meer de wedstrijd naar zich toe. Nadat de doelman al meerdere keren redding had gebracht op schoten uit de tweede lijn, was het in de 32e minuut wel raak. Joop Pijnacker kwam in balbezit in de zestien, nadat een inzet onvoldoende was verwerkt door doelman Van Valen. Deze verwachtte een voorzet, hetgeen Pijnacker in de gaten had en de doelman verschalkte in de korte hoek. Een verdiende 1-1 werd bijgeschreven op het scorebord. Na de gelijkmaker was de verwachting (tenminste bij het uitpubliek) dat de koploper in staat zou zijn om door te drukken. Er ontstonden dan ook nog wel wat kansen of kansjes voor de hardwerkende Van Zonneveld en de snelle Zondervan, helaas voor de Kollumers zonder het gewenste resultaat.

Ondanks het overwicht in de laatste fase voor de rust liet ook SV Marum zien dat het niet voor niets hoog staat op de ranglijst. Met snel, direct spel en vele positiewisselingen voorin bleef het oppassen voor de Kollumer defensie onder leiding van Boekhout en Schat. Marc Oldewarris was desondanks zo’n tien minuten voor de rust toch dichtbij een hernieuwde voorsprong. Doelman Dijkstra was echter baas over de situatie en dus een sta in de weg. Ondanks dat Kollum op dat moment de betere ploeg was, kwam het toch vlak voor het rustsignaal op achterstand. Matthijs Boonstra ontsnapte aan de aandacht op de linkerkant van het veld en speelde de bal de zestien in. Doordat er nauwelijks druk op de bal was kon Delano Dussel, na een eerdere poging, met een vreemd doch doeltreffend schot/lob, Andries Dijkstra aan de grond genageld houden, 2-1. Dit was tevens de ruststand en was het zaak om de Kollumer Kater in de pauze snel te verwerken.

Tweede helft

Na de opdoffer vlak voor de theepauze was het aan de bezoekers om de nieuwe achterstand zo snel als mogelijk ongedaan te maken. Met deze intentie en het vertrouwen in eigen kunnen werd de tweede helft door scheidsrechter Boer in gang gezet. Het duurde echter niet lang of doelman Dijkstra kon opnieuw de bal uit het netje halen. Opnieuw was het Ewart Ottema van de Marumers die, na wederom een snelle omschakeling, randje zestien geen strobreed in de weg werd gelegd en bekeken kon afronden. De 3-1 was een feit en deed de trouwe supporters van de VV Kollum vrezen dat een eerste nederlaag van het seizoen wel eens in de maak kon zijn. Binnen de lijnen was er nog geen sprake van overgave en bleven ze er voor gaan. Benjamin Zondervan probeerde veelvuldig vanaf het middenveld met zijn befaamde rushes de tegenstander in verlegenheid te brengen, wat te vaak in een overtreding of een vastloper eindigde.

Toch was Kollum in de tweede helft moeilijk in staat, ondanks het (optisch)veldoverwicht, om grote kansen te creëren, terwijl SV Marum meerdere malen dreigend doorkwam en ook behoorlijke kansen kreeg. Vermeldenswaardig is nog wel de passeerbeweging (kunststukje) van Benjamin Zondervan op de achterlijn. Het vervolg was echter een doelpoging in het zijnet, terwijl er voor het doel misschien betere opties waren. Met nog zo’n twintig minuten op de klok kropen de bezoekers door het oog van de naald, toen het leek of Jasper Siepelinga in de zestien verdediger Boekhout te snel af was en wellicht doeltreffend kon afronden. Vanaf de kant gezien was het zeer de vraag of de verdediger in zijn sliding de bal speelde en of de aanvaller geen strafschop verdiende. Scheidsrechter Boer was echter gedecideerd in zijn beslissing dat er van een overtreding geen sprake was. We gaan er dus maar vanuit dat de leidsman gezien zijn positie op het veld het bij het rechte eind had. Naarmate de eindfase van de wedstrijd naderde en het verschil van twee in het voordeel van SV Marum op het scorebord gehandhaafd bleef, werd het vertrouwen in een goed resultaat voor de Kollumers er niet groter op.

Tot aan een kwartier voor tijd, toen spits Joop Pijnacker tweemaal in vijf minuten tijd op de juiste plaats stond om binnen te tikken en zo toch nog een punt kon veiligstellen. De 3-2 in de 75e minuut op aangeven van Romke Bos en de 3-3 in de 79e minuut op aangeven van Thieme Brandsma. Vermeld dient te worden dat de gelijkmaker bij de tweede paal nog op keurige wijze panklaar (met het koppie) werd gelegd door Gerard van Zonneveld. In de slotfase probeerden beide ploegen het nog om de volle buit binnen te halen. De thuisclub kreeg hiertoe nog een aantal aardige kansen, maar wist doelman Dijkstra niet meer te verschalken. Na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Boer kwam er een einde aan een boeiend schouwspel, waar beide teams meer of minder genoegen moesten nemen met een enkel punt. Door deze einduitslag en de resultaten op de andere velden blijft VV Kollum de koploper in de 2e klasse I.  Man van de Match voor wat betreft de gasten was deze middag Joop Pijnacker met zijn (vervalste) hattrick!

Komende dinsdag (09-11-2021) spelen de Kollumers een inhaalwedstrijd op het Tolhuispark in Dokkum tegen Be Quick Dokkum. Aanvang 20.00 uur.