VV Kollum boekt welkome winst in Wolvega

WOLVEGA – Na de competitie te zijn gestart met een puntendeling vorige week thuis tegen VEV ’67 stond afgelopen zaterdag de uitwedstrijd tegen FC Wolvega op het programma. De Kollumers verschenen aan de start zonder Romke Bos en Dennis Krohne. Voor hen in de plaats mochten Gerard van Zonneveld en Jasper Sietzema hun kunsten vertonen. Door deze wisselingen in het elftal schoof Aaron Boekhout en linie naar voren en mocht Pieter Henstra het in het centrum van de verdediging proberen. Sietzema moest de linksbackpositie een goede invulling geven.

Vanaf de aftrap was het FC Wolvega dat voortvarend aan het duel begon. Er werd getracht de bezoekers gelijk onder druk te zetten, wat de gastheren al binnen twee minuten een behoorlijke domper opleverde. Een prima onderschepping op het middenveld van Thieme Brandsma leidde een snelle counter in. Joop Pijnacker werd over links de diepte ingestuurd en zijn voorzet belandde op maat bij spits Gerard van Zonneveld die, geposteerd bij de tweede paal, beheerst met binnenkant rechts intikte. Een flinke opsteker voor de spits en de VV Kollum. In het eerste kwartier bleef FC Wolvega het op eerder beschreven manier proberen en bleven de oranjehemden levensgevaarlijk in de omschakeling, omdat de thuisclub met name in de laatste fase slordig omging met het balbezit.

In het eerste kwartier had Kollum, was het iets scherper geweest, de score al kunnen uitbreiden. De defensie van de paarshemden had de handen vol aan de snelheid in de Kollumer voorhoede. De uitbreiding van de score bleef echter uit en met de 0-1 op zak werd het er na een minuut of twintig allemaal niet beter op. De ruimtes werden steeds groter, wat FC Wolvega in staat stelde om steeds verder op te rukken en dus vaker op de deur te kloppen. Het eerste echte gevaar ontstond over de linker kant. Sean de Ruiter was rechtsback Johan Schat de baas en zijn inzet stelde Keeper Dijkstra deze middag voor het eerst echt op de proef. De voet bracht redding.
Kollum hanteerde steeds vaker van achteruit de lange pass om de defensieve kwetsbaarheid van de thuisclub verder bloot te leggen. De passnauwkeurigheid liet echter te wensen over, zodat dit potentieel gevaar tot een minimum beperkt bleef. Gevaarlijk werden de bezoekers in die fase alleen door spelhervattingen, waarbij met name Pieter Henstra een aantal keren de bal zag gekeerd op de doellijn. Aan de andere kant moest een aantal keren alle zeilen worden bijgezet om de gelijkmaker te voorkomen. Andries Dijkstra stond ook deze middag zijn mannetje en liet dit een aantal keer fraai zien bij inzetten van o.a. Mika Streefkerk en Sjouke Oosterling. Richting het rustsignaal kon Kollum nog eenmaal gevaarlijk worden toen Johan Schat een voorzet op het hoofd van Gerard van Zonneveld deed belandden. De bal verdween echter over het doel van Veldhuizen.

Na de hervatting leek het er allemaal niet beter op te worden. Toch konden spelers en meegereisde supporters vanuit Kollum al vrij snel weer juichen. Een corner van Thieme Brandsma, een overstapje rand zestien van Zondervan en vervolgens een formidabele uithaal van Arne Jan de Boer zorgde voor een kansloze doelman en voor de 0-2. Nog geen drie minuten later eiste scheidsrechter Weiland even de hoofdrol op toen Benjamin Zondervan opstoomde en tegen de regels in werd gestopt. In plaats van het voordeel even af te wachten (Joop Pijnacker stond aan het einde van deze aanval en scoorde fraai met buitenkantje rechts) werd besloten het spel te onderbreken voor een vrije trap, welke niets opleverde. Waar FC Wolvega na de 0-2 leek op te geven en Kollum beter ging voetballen, was het wachten op de 0-3. In het kwartier volgend op de 0-2 werden, evenals vorige week, grote kansen gecreëerd. Na een uur spelen had de wedstrijd helemaal gespeeld moeten zijn na goed onderscheppen van verdediger Boekhout. Zijn steekpass hierop volgend zette spits Van Zonneveld alleen voor de doelman. Deze vergat echter succesvol af te ronden, waar ook Joop Pijnacker in kansrijke positie stond. Laatstgenoemde zag ook een grote kans op de derde treffer uiteenspatten op een hoofd op de doellijn. De oranjehemden verzuimden met nog een aantal behoorlijke kansen om de derde treffer te maken en daarmee de definitieve beslissing te realiseren.

Zoals zo vaak in het voetbal was het een kwartier voor het einde van de wedstrijd aan de andere kant wel raak. Bij een van de spaarzame momenten voor het doel van Kollum in de tweede helft, werd vanuit een corner de 1-2 gemaakt. David Micitis kopte uitstekend in via lat en doelman Dijkstra, maar het kan ook andersom zijn geweest. Waar er voor de VV Kollum niets meer aan het handje leek, zou het nu wel weer eens op een kwartiertje billenknijpen kunnen uitdraaien. FC Wolvega kreeg de geest weer enigszins, maar was niet echt meer in staat, buiten een aantal afzwaaiers vanuit de tweede lijn, om echt gevaarlijk te worden. Daarentegen had een befaamde rush van Benjamin Zondervan vanaf het middenveld in de slotfase nog extra zout in de wonden kunnen strooien. Keeper Veldhuizen werkte hier niet aan mee en maakte er met een uiterste krachtsinspanning nog een corner van. Gescoord werd er niet meer en na een aantal minuten blessuretijd maakte scheidsrechter Weiland een einde aan de wedstrijd die verdiend met 1-2 werd gewonnen door de VV Kollum. Volgende week staat wederom een uitwedstrijd op de rol en wel tegen Zuidhorn.