VV Kollum goed uit de startblokken tegen VV Hardegarijp

HURDEGARYP – Na een half jaar niet in competitieverband te hebben gespeeld, in verband met de welbekende coronaproblematiek, was het afgelopen zaterdag eindelijk weer zover in en tegen VV Hardegaryp. In de voorbereiding en met name in de bekercompetitie was al een goede indruk achtergelaten door de mannen van trainer Ron de Boer en dus waren de verwachtingen hoog gespannen bij het meegereisde publiek. De gasten lieten met name in de eerste helft zien hoe effectief met de kansen dient te worden omgegaan. Na amper tien minuten spelen stond er al een comfortabele 0-2 stand op het scorebord. In de vierde minuut was het Benjamin Zondervan, die in een goede vorm steekt en op prima aangeven van Arne Jan de Boer de verdediging van De thuisploeg z’n hakken liet zien.

De uitgekomen doelman werd op vakkundige wijze met een bekeken wippertje kansloos gelaten. De 0-1 was een feit en een mooie opsteker voor de Kollumers. VV Hardegarijp was de ploeg die toch ook, met name in de eerste helft, verzorgd voetbal speelde en zeker niet de mindere was van de oranjehemden. Tot grote kansen kon men in het eerste kwartier echter niet komen, wat voor de Kollumers een peuleschil bleek te zijn. Vijf minuten na de openingstreffer werd de stand al verdubbeld. Wederom met prima combinatiespel werd Randy van Malsen door de goed spelende Thieme Brandsma de diepte ingestuurd. Oog in oog met de doelman haalde Van Malsen overtuigend en hard uit, waarna de keeper voor de tweede keer de bal uit het net kon halen.

Toch bleef Hardegarijp goed voetballen en produceerde bij de eerste de beste gevaarlijke situatie na zestien minuten de aansluitingstreffer, waarbij vermeld dient te worden dat doelman Dijkstra enigszins aarzelend de doellijn verliet en het zo doelpuntenmaker Hessel Breeuwsma niet extreem moeilijk maakte, de boogbal over de keeper zorgde voor de 1-2. Kollum raakte hiervan niet echt in de war en bleef dodelijk effectief in die eerste helft. Die keren dat men verscheen in de buurt van het vijandelijke doel was het vaak dan ook meteen raak. Zo ook na een kleine twintig minuten spelen toen na een afgeslagen corner de bal zo rond de zestien bij Ruben Merkus belandde. Zijn uithaal bleek achteraf de mooiste goal van de middag te zijn. Vanaf de rechterkant van de zestien verdween de bal onhoudbaar in de voor Merkus linkerbovenhoek, 1-3. Ook Hardegarijp liet zich in deze fase nog steeds van een voetballend goeie kant zien, echter pogingen van Ralph Wietses en Sandro van Strien misten de juiste richting dan wel de benodigde kracht.

Aan de andere kant waren het Pieter Henstra en Arne Jan de Boer die te weinig kracht aan de dag legden in hun pogingen om de wedstrijd al in een vroegtijdig stadium te beslissen. Toch was de thuisploeg zo’n tien minuten voor de rust dichtbij de aansluitingstreffer toen Wietses, na slordig uitverdedigen in de Kollumer defensie, de bal hard voorlangs het Kollumer doel schoot. De overige voorwaartsen waren ook niet bij machte om de richting van de bal nog te veranderen. Hier mochten de gasten zeker niet klagen. En zoals zo vaak was het een minuut later Kollum dat wel het net wist te vinden. Goed doorzetten en soleren van Joop Pijnacker zorgde er voor dat hij oog in oog kwam te staan met de doelman. Zijn droge uithaal in de korte hoek verraste deze voldoende om de 1-4 op het scorebord te doen belanden. Een ongekende tussenstand in Hurdegaryp na amper 40 minuten spelen. Toch was het Hardegarijp die voor het slotakkoord tekende in de eerste helft. De 2-4 was een goed geplaatst schot met de linker van Sandro van Strien die doelman Dijkstra kansloos liet. Wel moet vemeld dat hieraan voorafgaand een overduidelijke handsbal van de schutter door de overigens verder goed leidende scheidsrechter Noppers over het hoofd werd gezien. Zo kwam er een einde aan deze enerverende eerste helft en hadden de supporters de tweede helft nog tegoed. Een eerste helft waarin de VV Kollum een lesje in effectiviteit had gegeven en waarin de thuisclub toch ook liet zien over de benodigde voetballende kwaliteiten te beschikken.

Meteen na de hervatting stond daar Randy van Malsen alweer ook in oog met doelman Visser, nadat Benjamin Zondervan en Arne Jan de Boer hem in positie hadden gebracht. Zijn poging was, laten we zeggen, wat aan de hoge kant. In het vervolg van de tweede helft was het aan Kollum te wijten dat er niet meer afstand werd genomen van de gastheren. Het was slordigheid troef in de defensie bij de thuisclub, waar Kollum weigerde van te profiteren. Wel was er meer controle in de tweede helft en tot aan een kwartier voor het einde van de wedstrijd kon Hardegarijp geen vuist meer maken. Het was dan ook Kollum dat de score in 71e minuut deed veranderen, nadat men al een aantal keren dreigend voor doelman Visser was verschenen en nog een aantal grote kansen niet goed genoeg uitspeelde. Het was Gerard van Zonneveld, die een drietal minuten eerder de moegestreden Randy van Malsen had vervangen, die voor de 2-5 zorgde.

Wederom slordig uitverdedigen van de doelman in de voeten van Joop Pijnacker zorgde er uiteindelijk voor dat de afwerking een koud kunstje was. Kollum was blijkbaar nog aan het nagenieten van de waarschijnlijk beslissende treffer, toen de 3-5 al in het netje lag. Een voozet vanaf de linkerzijde werd door de geheel vrijstaande Jesse Bosma binnengewerkt. Even later liet de thuisclub nog een grote kans op de aansluitingstreffer onbenut, toen Hessel Breeuwsma ploeggenoot Jesse Bosma vanaf links leek te bedienen. Een uiterste krachtsinspanning van Jasper Sietzema in verdedigende zin kon voorkomen dat Bosma daadwerkelijk de 4-5 kon aantekenen. Na deze actie was het geloof bij de Hurdegarypsters helemaal verdwenen en kon Kollum de wedstrijd rustig uitspelen. Een vijftal minuten voor het einde van de wedstrijd had een fraaie aanval over vele schijven, waarna Joop Pijnacker uiteindelijk door doelman Visser van scoren werd afgehouden, beter lot verdiend. Toch werd in de laatste minuut van de reguliere speeltijd de score nog hoger, toen de Kollumers in een enorme overtalsituatie richting het doel van Visser opstoomden. Rechtsback Sander Gietema moest er echter aan te pas komen om de eindstand van 3-6 aan te tekenen. Meteen hierop volgend vond scheidsrechter Noppers het welletjes en maakte een einde aan deze openingswedstrijd.

De start van de competitie kan met dit resultaat als geslaagd worden bestempeld. Volgende week wacht de thuiswedstrijd op sportpark Baensein tegen de equipe van trainer Anton van Zwol, te weten het altijd lastige SC Veenwouden.