HoofdnieuwsRegionaalSport

VV Kollum grijpt naast de titel na verlies tegen FC Wolvega

KOLLUM – VV Kollum is er niet in geslaagd om het kampioenschap in de 2e klasse I te behalen. Vooraf was de opdracht duidelijk: zelf de punten in Kollum houden en vervolgens de hoop te vestigen op puntverlies van lijstaanvoerder ’t Fean 58. Het team straalde deze middag echter niets uit van een titelkandidaat en speelde eigenlijk van begin tot eind een kansloze wedstrijd tegen de gasten uit Wolvega. De uiteindelijke 2-4 einduitslag was volledig verdiend en had hoger kunnen uitvallen. De andere titelkandidaat uit Surhuisterveen wist thuis tegen SC Joure een punt (2-2) uit het vuur te slepen (wat achteraf dus niet eens nodig bleek te zijn) en mogen zich de Kampioen van de 2e klasse I noemen.

De verwachtingen waren deze middag hooggespannen op een zonnig sportpark Baensein, waar scheidsrechter Smit onder een behoorlijke publieke belangstelling en een mooie vuurwerkshow de wedstrijd even over half drie in gang zette. De thuisclub pakte meteen het initiatief maar bleek lopende de eerste helft over weinig creativiteit te beschikken in de aanvalsopbouw. Veelal werd de lange bal gehanteerd, welke weinig tot geen kansen opleverde. Voor het Kollumer doel was het regelmatig een houden en keren om met name de snelle Sean de Ruiter en de vaardige Sami El Ghaouti te stoppen. Al na vijf minuten was de eerste waarschuwing een feit, nadat Aaron Boekhout simpel afgetroefd werd. De poging van El Ghaouti miste kracht en richting waardoor doelman Dijkstra simpel kon pakken. Even later kwamen de gasten wederom gevaarlijk door, waarbij Leon Pereboom het eindstation was en er al meer venijn in de poging zat. Gelukkig voor Kollum verdween de bal net voorlangs.

Zoals vermeld zetten de Kollumers hier weinig tegenover. De enige die enigszins in de buurt kwam was Benjamin Zondervan. Eenmaal vond deze het zijnet uit een haast onmogelijke hoek en een knappe poging van een kleine twintig meter dwong doelman Greveling even later tot een knappe redding. Verder konden de Kollumer aanvallers eigenlijk geen vuist maken.

Aan de andere kant was het Wolvega dat regelmatig van zich deed spreken. Grote kansen werden er gecreëerd, doordat er veel te veel ruimte lag op het middenveld en de aanval geen strobreed in de weg werd gelegd in de afrondende fase. Het was voor de gasten fijn vertoeven op het Kollumer sportpark. Binnen het kwartier was het dan ook raak. Sami El Ghaouti waagde een poging van buiten de zestien welke, enigszins gelukkig, van richting werd veranderd en daardoor doelman Dijkstra op het verkeerde been zette, 0-1. Kollum mocht in het vervolg van de eerste helft de handen dichtknijpen, daar FC Wolvega behoorlijke kansen kreeg om de tussenstand voor de theepauze al onoverbrugbaar te maken. Veelal werden de acties te ver doorgevoerd, was doelman Dijkstra meester over de situatie of stond het aluminium in de weg.

In de rust bleek dat het in Surhuisterveen ook zeker nog niet gespeeld was. De verwachting was dan ook dat er de tweede helft een getergd Kollum binnen de lijnen zou verschijnen, die er alles aan zou doen om de kleine achterstand om te buigen in een voorsprong. Al snel zou echter blijken dat de Oranjehemden niet in staat waren om de juiste spirit te vinden om dit voor elkaar te krijgen. Al na vijf minuten in die tweede helft had Sean de Ruiter de score moeten verdubbelen. Hij vond echter de paal op zijn weg. Een paar minuten later was het al wel raak, nadat Sjouke Oosterling en De Ruiter ongehinderd konden combineren in de Kollumer zestien. Daar er blijkbaar niemand van plan was om in te grijpen was het uiteindelijk Leon Pereboom die de trekker overhaalde en de 0-2 aantekende. Was er nog enige sprake van geloof bij de thuisclub, dan leek dat nu wel verdwenen. Totdat de 65e minuut aanbrak. Een door Kollum genomen corner werd na één of enkele overstapje(s) op fraaie wijze binnengeschoten door Thieme Brandsma, 1-2. Zou deze treffer het geloof in eigen kunnen en de benodigde spirit terug brengen in het Kollumer spel? Even leek het erop toen Benjamin Zondervan twee minuten na de aansluitingstreffer op links de diepte werd ingestuurd. Op diens aangeven kon de aanstormende Jasper Sietzema hard uithalen, waarbij de doelman alle zeilen bij moest zetten om het leer te keren. FC Wolvega bleef echter ook gevaarlijk en in de tegenstoot was het alweer Sean de Ruiter voor de gasten die net voorlangs schoot. De Kollumers namen meer risico om de gelijkmaker te forceren. Onder andere Dennis Krohne werd nog ingebracht om het middenveld te versterken, maar de mogelijkheden die de thuisclub nog kreeg misten de nodige overtuiging waardoor de paarshemden eigenlijk niet echt in de problemen kwamen.

Vijf minuten voor het einde van de wedstrijd was daar dan de definitieve nekslag voor de gewezen titelkandidaat. Sean de Ruiter wist de buitenspelval te omzeilen om vervolgens alleen op doelman Andries Dijkstra af te stevenen. Hij faalde niet in de afwerking, 1-3. De einduitslag was hiermee nog niet bereikt, want een minuut voor tijd werd opnieuw de buitenspelval succesvol omzeild, waarna Mika Streefkerk ook nog de 1-4 wist aan te tekenen. In de blessuretijd was het nog Joop Pijnacker, die eigenlijk de gehele wedstrijd niet echt in positie kwam, maar toch nog z’n goaltje meepikte en hiermee zorgde voor de eindstand van 2-4.

Gezien de uitslag in Kollum en de uiteindelijke puntendeling in Surhuisterveen kon daar het kampioenschap gevierd worden en zijn de felicitaties voor de mannen van ’t Fean ’58. Voor de VV Kollum rest nog de nacompetitie tot promotie, waarin aankomende zaterdag op het eigen sportpark Baensein FC Meppel de eerste tegenstander is. Aanvang 14.30 uur.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button