VV Kollum in blessuretijd naast VV Zwaagwesteinde

DE WESTEREEN – Dat de koploper de laatste weken niet in goede doen is moge duidelijk zijn. Vorige week werd daardoor al puntenverlies geleden tegen Hardegarijp. Deze middag zag het er lange tijd naar uit dat tegen laagvlieger VV Zwaagwesteinde een verlies zou moeten worden geïncasseerd. Zelf sloegen de gastheren net voor het rustsignaal eenmaal toe.

Door in de tweede helft vanuit een gesloten organisatie bijna geen grote kansen weg te geven en zelf ook nog het gevaarlijkst te blijven in de counter, was de overwinning wel heel dicht bij. Groot was de teleurstelling dan ook toen Kollumer spits Gerard van Zonneveld in de blessuretijd de onverwachte 1-1 nog tegen de touwen wist te werken.

In het eerste kwartier van de wedstrijd had Kollum het lastig tegen de gekozen tactiek en bijbehorend spelsysteem van de thuisclub. Daar kwam ook nog bij dat er met overtuiging werd gespeeld door de thuisclub, waardoor ze veelal als winnaar uit de duels kwamen. Het kostte Zwaagwesteinde in de beginfase dan ook niet veel moeite om tot aanvallen te komen. Al na vijf minuten was er een kans voor Jorrit Hansma. De inzet was van het niveau “rollertje” en kon gemakkelijk worden opgeraapt door Andries Dijkstra. Met name Ronaldo Jansen was in het eerste kwartier een plaag voor de Kollumer defensie. Regelmatig kon hij zijn medespelers in stelling brengen. Zoals bijvoorbeeld Jan Eisma die een bijna niet te missen kans om zeep hielp. Even daarvoor was Joop Pijnacker alleen onderweg naar doelman Marvin Heidstra, maar werd al dan niet terecht teruggefloten door scheidsrechter Wieringa wegens buitenspel.

Na het eerste kwartier kreeg Kollum meer grip op de wedstrijd en waren achtereenvolgens Benjamin Zondervan en Joop Pijnacker dicht bij de openingstreffer. De eerste werd over links de diepte ingestuurd en zag zijn uithaal over het doel verdwijnen. Pijnacker raakte even later de lat, na goed voorbereidend werk van Zondervan. In het vervolg van de eerste helft werden de Kollumers, ondanks een licht overwicht, alleen nog gevaarlijk uit spelhervattingen wat een aantal hachelijke momenten voor het doel van de thuisclub opleverde. Via het combinatiespel konden de bezoekers geen noemenswaardige kansen creëren, omdat daarvoor het tempo te laag lag en ervoor gekozen werd om veelal de lange bal te hanteren, wat in de regel een gemakkelijke prooi was voor de Zwaagwesteinder defensie.

Op het half uur kwamen de bezoekers goed weg, toen Pieter Henstra in de eigen zestien, naar het leek, over de schreef ging. Arbiter Wieringa zag blijkbaar een aanvallende fout en gaf de vrije trap aan de Kollumers. Toch was het net voor de pauze raak voor de thuisclub. Onnodig balverlies van Thieme Brandsma op het Kollumer middenveld was de inleiding tot de doelpoging van Sven Rozema die via een verdediger, met enig fortuin, doelman Andries Dijkstra kansloos liet, 1-0. Een mooie opsteker voor Zwaagwesteinde net voor het rustsignaal.

VV Kollum moest in de tweede helft in de achtervolging om opnieuw puntenverlies te voorkomen. De beweging in het team en daardoor het baltempo bleven echter van dien aard dat de thuisclub hier niet echt van onder de indruk raakte. Met veel mensen achter de bal werden de Kollumers opgewacht en waar mogelijk werd de counter benut. Eigenlijk was de thuisclub in de tweede helft hierdoor nog het meest dreigend. Kollum kwam wel een aantal keren in de buurt van het vijandelijk doel, maar vaak was de eindpass niet goed genoeg, ontbrak het aan overtuiging in de afwerking of had het last van een scherp vlaggende grensrechter. De thuisclub kreeg daarentegen in de loop van de tweede helft een aantal behoorlijke kansen en had het de score moeten verdubbelen. Ook hier stond het vizier niet op scherp en bleef het daardoor tot aan het einde toe spannend. Net voor het verstrijken van de reguliere speeltijd liet Ronaldo Jansen de kans op 2-0 en daarmee de zekere winst liggen, door geheel vrij voor doelman Dijkstra net voorlangs te schieten. De teleurstelling was dan ook groot toen in de blessuretijd de bal toch een keer goed viel voor Kollumer spits Gerard van Zonneveld. In de afwerking die volgde zat nu wel voldoende overtuiging en daarmee werd doelman Heidstra kansloos gelaten, 1-1. Het had vervolgens ook nog op een nederlaag voor de thuisclub kunnen uitdraaien, toen vrijwel direct na de gelijkmaker Randy van Malsen oog in oog met de doelman kwam te staan. De aanvaller was echter niet in staat om af te ronden en daarmee bleef de gelijke stand op het scorebord.

De koploper mocht dus zeker niet klagen dat er nog een gelijkspel uit het vuur werd gesleept. Wel leed het dus wederom puntenverlies, waardoor het ’t Fean 58 op doelsaldo voorbij zag gaan op de ranglijst. Volgende week is Be Quick Dokkum de tegenstander op sportpark Baensein.