VV Kollum neemt ook horde Zwaagwesteinde succesvol

KOLLUM – Na lovende woorden van voorzitter Bauke Schat voor spits Joop Pijnacker werd de wedstrijd afgetrapt. Pijnacker had vorige week in Stiens zijn 275ste doelpunt gescoord in het eerste elftal en is daarmee een icoon in het Friese amateurvoetbal. In heerlijk lenteweer weet VV Kollum de punten in eigen huis te houden. VV Zwaagwesteinde heeft door het verlies vandaag 3 wedstrijden in een week verloren en moet zich zorgen maken voor lijfsbehoud in deze 2e klasse I.

De huidige stand op de ranglijst daar gelaten zijn wedstrijden tussen VV Kollum en VV Zwaagwesteinde als streekderby vaak boeiend. Vandaag was er van felle derbygevoelens geen merkbare sprake. Zwaagwesteinde zit misschien daarvoor in een te lastige fase en Kollum voetbalt en scoort makkelijk na de lange winterstop.
Kollum begint echter niet goed aan de wedstrijd en in de 4de minuut wordt een foutje van Thieme Brandsma op 20 meter van de goal van VV Zwaagwesteinde keihard afgestraft door een razendsnelle counter; 0-1. Zwaagwesteinde zit fel in de wedstrijd en kort op de mannen van Kollum. Na 10 minuten komt de wedstrijd wat in balans en komt er een mooie aanval over rechts van de Kollumers. Helaas heeft Benjamin Zondervan het vizier nog niet op scherp en hij schiet de bal naast.

Gelijk daarna wordt een steekbal van de oranjehemden door het centrum doorgetikt door Pijnacker waarna Benjamin Zondervan de bal vrij voor de goal afwerkt (1-1). Vv Zwaagwesteinde probeert Zondervan af te stoppen maar dat lukt alleen als er een overtreding wordt gemaakt. Pijnacker neemt links voor de goal de vrije trap die keeper Marvin Heidstra tegenhoudt. Op het droge, hobbelige veld moet de keeper de bal echter loslaten en in de rebound is het bijna Jan Postmus die een goaltje meepikt maar hij werkt de bal net naast het doel. Zwaagwesteinde probeert het voetballend wel en er komen ook kleine kansjes voor de ploeg van trainer Mulder maar echt gevaarlijk worden ze dan niet. Kollum heeft balbezit en bouwt de aanvallen op en Zwaagwesteinde houdt tegen en loert op een uitbraak. In de 25ste minuut is er een mooie voorzet van Zondervan op de vrijstaande Randy van Malsen en deze kopt de bal perfect strak onder de lat in de goal. Op dat moment een verdiende voorsprong voor Kollum.

In de tweede helft is Jan Postmus achtergebleven in de kleedkamer en voor hem is Dennis Krohne in het veld gekomen. Kollum begint met nieuw elan aan de hervatting en combineert vlot over het veld. Een mooi op maat gegeven crosspass van Pieter Henstra komt aan bij Dennis Krohne. Helaas is de afronding er net niet. Zwaagwesteinde wisselt 2x en krijgt daarna vlot wat kansjes. Zwaagwesteinde zit er in deze fase wat dichter op en veel tweede ballen zijn nu voor Zwaagwesteinde. De Westereenders houden het geloof dat ze kunnen scoren en in de 60ste minuut wordt net de goal gemist. Kollum moet bij de les blijven, als het 2-2 wordt kan de wedstrijd nog alle kanten op. Zwaagwesteinde blijft gevaarlijk met snel uitgevoerde counters, maar keeper Dijkstra van de thuisploeg hoeft zich niet te strekken, de trekker wordt zelden echt overgehaald in het eerste half uur na de rust. Kollum heeft het veldoverwicht en dat uit zich in die periode bijvoorbeeld via schoten van afstand van Pijnacker en van Malsen.

Gerard van Zonneveld komt in de 70ste minuut in het veld voor Thieme Brandsma. Een speler die altijd voor dreiging zorgt met zijn snelle loopacties en neusje voor de goal. Al gauw is er een strakke dieptepass op van Zonneveld op de rand van de zestien waar hij ogenschijnlijk en hoorbaar onderuit wordt geschopt door de verdediger van de Westereenders, maar de verder uitstekend leidende scheidsrechter fluit niet. De bal rolt echter op de rand 16 door en komt voor de voeten van Joop Pijnacker. Deze schopt de bal snoeihard diagonaal in de kruising en brengt daarmee de stand op 3-1 in de 74e minuut.

Zwaagwesteinde doet er in de eindfase nog een schepje bovenop en komt tot meerdere kansen en kansjes. Keeper Dijkstra maakt echter alle ballen onschadelijk. Omdat de marge nu 2 doelpunten is komt het resultaat niet meer in gevaar, maar het grote verschil tussen de top en de bodem van de ranglijst is nergens overduidelijk geweest vandaag. VV Zwaagwesteinde heeft vandaag niet het scorende vermogen om de vlijmscherpe counters in goals om te zetten. Kollum speelde vandaag niet zo dominant als het wilde, maar scoorde op tijd de 3-1 en kon daarna het duel zonder kleerscheuren uitspelen.

Dinsdagavond (15 maart a.s.) wacht de inhaalwedstrijd in en tegen Hardegarijp. De wedstrijd start om 20.00 uur.