VV Kollum verliest van Workum en degradeert naar de 3e klasse

KOLLUM – Om in de tweede klasse uit te mogen blijven komen moest Kollum 3 wedstrijden op rij winnen. De eerste finale bleek ook meteen de laatste voor de oranjehemden. Tegen een Workum dat gesteund werd door massaal meegereisd publiek en met het nodige vuurwerk in en naast het veld kwam Kollum de mentale tik van 0-1 vlak voor rust niet boven. Zeker als de 0-2 direct na rust valt speelt een gebroken Kollum een verloren wedstrijd en is het volgend seizoen onder de nieuwe trainer Jan Mulder uitkomend in de derde klasse.

De Kollumers beginnen nog best aardig aan de wedstrijd als de rode en oranje rook is opgetrokken. De mannen uit Workum moeten gelijk wat kleine overtredingen maken. Er wordt een aanval opgezet door Max de Jong en Joop Pijnacker. Laatstgenoemde schiet de bal hard voorlangs. Ook Workum komt met wat speldenprikjes maar ook daar staat het vizier nog niet op scherp.

Het spel golft op en neer maar Kollum oogt rustiger aan de bal en komt steeds meer in de buurt van de goal. Een diepe voorzet beland bij de tweede paal voor Dennis de Bruin maar de bal gaat over.

Even later mist de zwak ogende keeper Niels Bandstra van Workum de bal en kan Pijnacker de achterlijn halen en de bal voorgeven op de bij de eerste paal wachtende Max de Jong. De tegenstander leunt met twee armen op de Jong en werkt hem naar de grond. Het wordt hem onmogelijk gemaakt te koppen. Scheidsrechter Krijgsheld ziet er geen overtreding in tot verbijstering van de ene en opluchting bij de andere aanhang.

Aan de andere kant is het keeper Sjoerd Buwalda die een kopbal knap pareert. Gelijk daarna krijgt Workum weer twee kansen die beide hoog over gaan. Het is een open duel in de eerste helft en het is wachten op de eerste treffer. Kollum heeft de beste kansen, maar ook Workum komt met name met de gevaarlijke kleine rechtsbuiten nr 7 Julian Kuipers een aantal keren sterk door.

Vlak voor de rust lijkt een diepe bal over de zijlijn te zullen gaan maar  aanvoerder Merkus laat zich verrassen in het duw- en trekwerk om de bal uit te laten gaan.  Daaruit is het toch Workum dat de score opent via Ruben Visser en Kollum met een achterstand de thee laat opzoeken.

In de tweede helft is het Workum in de persoon van Nils Visser dat vlot de 0-2 scoort uit een counter. Het doemscenario voor Kollum lijkt werkelijkheid te worden, vlak voor rust en direct er na 2 goals incasseren voor een ploeg die moeizaam zelf scoort is een stevige tik.

Er wordt gewisseld door de trainer van Kollum Gerard van Zonneveld en Olke de Wit komen Sil Koster en Benny de Vries vervangen. Dan een levensgevaarlijke bal door het midden van Kollum en het schot van Workum wordt nog net verwerkt tot een hoekschop.

Kollum lijkt in deze fase vooral tegen zichzelf te voetballen. Het is het hele seizoen al op zoek naar vastigheid en automatismen. Sinds het vertrek van Benjamin Zondervan naar Gorecht en de komst van Max de Jong is er veel geprobeerd om het rendement te vinden. Conclusie na dit seizoen is dat men er niet in is geslaagd de juiste samenstelling en balans te vinden in deze selectie. Het wegvallen van trainer/coach Ron de Boer in  de laatste fase van de competitie en de vele blessures en ook de schorsingen die de opties limiteerden hebben ertoe geleid dat de vastigheden ontbraken en de resultaten de laatste maanden mentale tikken opleverden. Geen onwil, wel een onmachtig Kollum dat hard werkend haar best deed, maar tekort komt. Dat is een besef dat langzaam indaalt in de tweede helft als de wedstrijd uit handen lijkt te zijn geglipt.

Workum speelt steeds makkelijker en vrijer. De stand op het scorebord en een steeds machtelozer ogend Kollum geven de Súdwesthoekers vleugels. Dan raakt Ruben Merkus naar het zich liet aanzien ook nog zwaar geblesseerd aan zijn knie, hij wordt vervangen door Luuk Piersma.

In de 70ste minuut neemt Workum een vrije trap en de 0-3 is een feit. De bal wordt mooi binnengekopt door Jaldert Sjoerds van Workum. Kollum oogt machteloos tegen een in deze tweede helft makkelijk voetballend Workum. In de 81ste minuut is er dan toch een doelpunt voor de Kollumers. Olke de Wit scoort de 1-3 tussen de benen van de keeper door. Opvallend is dat dit geen startschot is voor een heet laatste kwartiertje, het geloof in een goede afloop is er al niet meer lijkt het. Na knullig verdedigen bij een hoekschop is het 1-4 door Jorrit Miedema van Workum.

Dennis de Bruin scoort de 2-4 nog met nog 2 minuten op de klok en even lijkt er dan toch nog een sprankje hoop, maar verder dan wat opstootjes en tijdgerek komt men niet meer. Na het laatste fluitsignaal is de berusting daar.

In de voorbereiding op het seizoen werd al ingeschat dat Kollum het zwaar zou krijgen en dat is bewaarheid geworden. Vele wedstrijden zijn net aan de verkeerde kant van de score geëindigd en dat vreet aan een ploeg. De opgave om na een lang seizoen in de nacompetitie 3 finales te moeten winnen bleek te veel gevraagd en zo komt er een eind aan het succesvolle tijdperk van 6 jaar Ron de Boer bij Kollum. Bij Kollum zal de verjonging ingezet worden en zal volgend jaar zonder die ervaring geprobeerd moeten worden in de derde klasse te handhaven.