VV Kollum verspeelt koppositie in Dokkum

DOKKUM – Afgelopen dinsdag stond de inhaalwedstrijd tegen Be Quick Dokkum op het programma, nadat deze eerder door een coronabesmetting geen doorgang kon vinden. Na een gelijk opgaande eerste helft, met een ruststand van 1-1, was de tweede helft er eentje om snel te vergeten of van te leren. De bezoekers konden het niveau waarmee geëindigd werd in de eerste helft niet vasthouden in de tweede helft en werden op basis hiervan op een uiteindelijke 4-1 nederlaag getrakteerd.

Het eerste half uur van deze wedstrijd kenmerkte zich door het veelvuldig spelen van de lange bal en dito balverlies aan beide kanten, waarbij grote dan wel noemenswaardige kansen uitbleven. Aan Kollum zijde waren het schot van Romke Bos en de kopbal van Benjamin Zondervan de lichtpuntjes van de eerste 25 minuten. Beide werden overigens onschadelijk gemaakt door de doelman.

Er was dus sprake van een rommelig eerste half uur, waarin wellicht de zenuwen aan beide kanten toch een rolletje speelden, daar de koppositie natuurlijk wel op het spel stond deze avond. Gescoord werd er echter wel binnen het half uur, en wel door de thuisclub. Net buiten de zestien mocht Be Quick een vrije trap nemen, welke door Jan Jaap de Boer fraai in de bovenhoek werd geplaatst; 1-0. De vraag is of de muur z’n werk niet goed deed of dat doelman Dijkstra meer had kunnen doen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat de inzet van voldoende niveau was. Evenals afgelopen zaterdag zag men dus wederom tegen een achterstand aan en moest de achtervolging worden ingezet. Kollum leek wakker geschud en begon na de openingstreffer beter te voetballen. Het duurde dan ook slechts enkele minuten eer de gelijkmaker op het scorebord stond. Vanaf de rechterkant van het strafschopgebied haalde Thieme Brandsma venijnig uit. Doordat de bal het effect meekreeg dat er voor zorgde dat de bal wegdraaide van de doelman, was deze dus kansloos. De bal belandde uiterst scherp via de binnenkant van de paal in het netje; 1-1.

In het laatste kwartier van de eerste helft trok Kollum de wedstrijd steeds meer naar zich toe en met bij vlagen prima combinatievoetbal werd de thuisclub steeds verder teruggedrukt. Voordat de theepauze een feit was had de 1-2 en misschien ook wel de 1-3 op het scorebord moeten staan. Eerst was daar Joop Pijnacker, afgelopen zaterdag nog zo trefzeker met drie treffers, die zijn kopbal na een perfecte voorzet op de deklat uiteen zag spatten. Even later verzuimde Thieme Brandsma te scoren. In een scrimmage na een vloeiende aanval bracht de paal uitkomst voor Be Quick Dokkum. Zo zochten beide ploegen de kleedkamer op met een tussenstand van 1-1.
Bij de Kollumer supporters was in het laatste kwart voor rust het vertrouwen gegroeid op een goede afloop. Mocht het niveau van het laatste kwartier voor rust vastgehouden worden of het liefst nog iets verhoogd, dan kon het niet anders dan dat de drie punten mee naar Kollum gingen. Hoe anders zou het zijn in de tweede helft. Behoudens de eerste tien minuten, toen er nog wel iets van dat niveau te bespeuren was, kwam de VV Kollum eigenlijk niet meer in de buurt. Naarmate de tweede helft vorderde zakte het niveau van de Kollumers dusdanig dat Be Quick steeds meer de overhand kreeg.

De slag op het middenveld werd steeds vaker verloren, zodat de druk groeide richting Kollumer doel. Het Dokkumer doel werd niet dan wel sporadisch meer bereikt. Invaller Hidde Reitsma aan Dokkumer zijde waarschuwde al toen hij op een dik kwartier voor het einde van de wedstrijd de lat trof. Het was wachten op de 2-1 voor de thuisclub, of zou Kollum toch dat puntje over de streep kunnen trekken. Dat eerste bleek waarheid te worden. Op ruim tien minuten voor tijd was het Rudmer Loonstra die de 2-1 aantekende. Zijn inzet was Doelman Dijkstra te machtig.

Dit was de knock-out voor de lijstaanvoerder, die daarna in de slotfase ook nog de 3-1, die overigens van een bijzondere schoonheid was, als ook de 4-1 nog moest incasseren. Beide goals kwamen op naam van super sub Hidde Reitsma. Op basis van de tweede helft een verdiende nederlaag voor de VV Kollum, dat met de eerste verliespartij van dit seizoen ook de koppositie verloor (op doelsaldo) aan Be Quick Dokkum.
Aanstaande zaterdag wacht de uitwedstrijd tegen Udiros uit Nieuwehorne in de knock-out fase van de Beker. Aanvang 15.00 uur.