VV Kollum verstevigt koppositie na winst op ’t Fean 58

SURHUISTERVEEN – VV Kollum heeft zaterdagmiddag prima zaken gedaan in de top van de tweede klasse I door directe concurrent ’t Fean ’58 wederom te verslaan. Eerder in het seizoen werd het al 3-0 in Kollum. In Surhuisterveen werd het nog eens dunnetjes over gedaan.

Tien minuten voor het einde van de wedstrijd leek deze gespeeld met een riante 0-3 tussenstand op het scorebord. Door twee foutjes in de slotfase werd het nog 2-3, maar verder lieten de Kollumers het niet komen. Doordat er op de andere velden ook de nodige punten werden gemorst door medekandidaten kon men uiterst tevreden terugzien op de afgelopen week, waarin de drie gespeelde wedstrijden allen winnend werden afgesloten.

Toch moest er voorafgaand aan deze wedstrijd gepuzzeld worden door trainer Ron de Boer en medestafleden. Naast de langdurig geblesseerde Ruben Merkus viel Romke Bos afgelopen dinsdag uit met een vervelende achillespeesblessure in de gewonnen inhaalwedstrijd (0-3) tegen VV Hardegarijp, die overigens de koppositie opleverde ten koste van de tegenstander van deze middag. Linkervleugelverdediger Jasper Sietzema was, wegens verplichtingen elders, niet aanwezig. Besloten werd om Benjamin Zondervan als (opkomende) linkervleugelverdediger naast het duo Boekholt en Henstra te posteren en Dennis Krohne de verantwoording te geven op het middenveld.

Door deze omzettingen kon ook Gerard van Zonneveld zijn kunnen weer eens tonen vanaf het beginsignaal. Johan Schat had voor nu een positie op de bank ingenomen na een hamstringblessure.
t Fean 58 koos er deze middag niet voor om, net als in Kollum, vanaf het begin met veel strijd vol op de aanval te spelen. Dit waarschijnlijk om te voorkomen dat de pijp in het laatste deel van de wedstrijd leeg zou zijn en dat de opponent hiervan zou kunnen profiteren. Er werd in de beginfase afwachtend gespeeld om de tegenstander te lokken om zo in de omschakeling toe te kunnen slaan.

Kollum liet zich echter niet lokken en dus werkte de tactiek niet zoals gehoopt, want het oogde enigszins krampachtig en niet des ’t Feans. Mede hierdoor waren het de Kollumers die in de beginfase het meest dreigend waren. Toch kreeg Kollum eerst nog een tegenvaller te verwerken. Al na drie minuten zag het verdediger Pieter Henstra het veld geblesseerd verlaten (enkelkwetsuur). De nog maar net herstelde Johan Schat moest vervolgens al vroeg in de wedstrijd zijn plaats innemen.

In de tiende minuut moest doelman Hessel Huisman van de thuisclub zijn kunnen voor het eerst tonen op een prima ingeschoten vrije trap van Dennis Krohne. Het zou echter niet lang duren eer de Oranjehemden op voorsprong zouden komen. Na 19 minuten was het Dennis Krohne die zich knap vrijspeelde op het middenveld en Joop Pijnacker aan de rechterzijde van het veld bediende. Deze zag zijn waarschijnlijk bedoelde voorzet op prachtige wijze over de doelman via de binnenkant van de paal binnenvallen. Een onbedoelde beauty! 0-1 voor de bezoekers, waardoor de thuisploeg toch uit een ander vaatje moest gaan tappen. Dit lukte maar deels. Een kleine twee minuten later leek Pijnacker, op aangeven van Zonneveld, alleen op doelman Huisman af te gaan. Buitenspel was het oordeel van de grensrechter en dit werd ook terecht overgenomen door scheidsrechter Rozema.

VV Kollum bleef geconcentreerd vanuit een goede organisatie spelen en de blauwhemden waren nauwelijks in staat om echte druk op de ploeg van Ron de Boer te krijgen. Verder dan een toename van het balbezit en een aantal corners, waarbij de kopsterke John Notebomer mee ten strijde trok, kwam de thuisploeg gaandeweg de eerste helft niet. Slechts één keer werd het echt gevaarlijk, toen Kollum verdedigend even verzaakte en Andries Dijkstra handelend moest optreden toen hij na een half uur al zittend nog in staat was om de bal uit het doel te ranselen. Kollum bleef zeker ook gevaarlijk en was het een raadsel waarom Pijnacker tien minuten voor rust niet door mocht richting vijandelijk doel. Scheidsrechter Rozema constateerde echter een overtreding en blies de veelbelovende aanval af. Tot aan de rust waren Gerard van Zonneveld en Randy van Malsen aan Kollumer zijde nog een aantal keren in kansrijke positie te vinden en aan de andere kant was het Bard Pultrum die de scheidsrechter nog probeerde te verleiden tot het geven van een strafschop. De buiteling was in de ogen van de leidsman niet van voldoende schoonheid en dwang om aan de verleiding toe te geven, waarna het rustsignaal klonk en de bezoekers met een goed gevoel de kleedkamer opzochten om het strijdplan voor de tweede helft te bespreken.

Met hernieuwde energie en moed begon ’t Fean 58 aan de tweede helft om de stand een ander aanzien te geven. Het had echter na vijf minuten spelen in het tweede bedrijf eigenlijk al 0-2 moeten staan, toen Gerard van Zonneveld werd weggestoken door Randy van Malsen. Alleen op doelman Huisman werd gekozen om af te geven, waar de kans op het eigen succes groter leek. Een medespeler werd niet bereikt, omdat de bal niet werd geraakt en dus ook geen wijziging in de tussenstand.
Ook nu leek de thuisploeg niet voldoende in staat om het Kollum echt moeilijk te maken en nam de frustratie hier en daar in en buiten het veld wel eens wat toe met zo nu en dan een klein opstootje tot gevolg. Dit werd niet minder toen de vlijmscherpe Joop Pijnacker in de 56e minuut na een corner van Thieme Brandsma uitstekend raak kopte en zijn tweede van de middag aantekende, 0-2. Aanleiding tot de corner was Benjamin Zondervan die, spelend vanaf de linksbackpositie, weer eens gevaarlijk doorkwam in de vijandelijke zestien. Het verzet van de thuisploeg leek gebroken, maar na een uur spelen nam Johan Schat toch wel een risico toen hij in de eigen zestien misschien wel te gretig een aanvaller van ’t Fean naar de grond leek te trekken. Scheidsrechter Rozema vond het te weinig en ontnam hiermee de kans voor de gastheren op de aansluitingstreffer. In de hierop volgende tien minuten kreeg de thuisploeg nog een tweetal mogelijkheden via o.a. Erwin Tabak om op het scorebord te komen, maar de kansen waren te klein om verzilverd te kunnen worden.

Een klein kwartier voor het verstrijken van de reguliere speeltijd werd de wedstrijd definitief in het slot gegooid, zo het leek. Randy van Malsen kreeg in korte tijd vanuit de kluts twee keer de kans alleen voor de doelman om de 0-3 aan te tekenen. Waar de eerste nog in het voordeel van doelman Huisman uitpakte, moest deze bij de tweede poging capituleren. Een ieder was het er nu wel over eens dat dit de definitieve nekslag voor de mannen uit Surhuisterveen betekende.

Een sprankje hoop lichtte op bij de Feansters toen er even later miscommunicatie optrad tussen de goed spelende verdediger Boekholt en Doelman Dijkstra, waarbij het leek dat de doelman zich op de bal had kunnen storten. Er werd dus van beide kanten niet ingegrepen waardoor de thuisclub de regie even overnam en Edwin Notebomer het eindstation was om de bal simpel binnen te tikken, 1-3. Zouden de bezoekers dan toch nog in de slotfase de rust verliezen om de drie punten mee naar Kollum te nemen? Het leek er wel even op, toen de over het algemeen solide spelende Johan Schat over de schreef ging en een strafschop veroorzaakte. Frank ten Hoeve wist wel raad met dit buitenkansje en tekende voor de 2-3. De tijd die nog resteerde was echter te kort voor ’t Fean 58 om er nog een ‘onverdiend’ punt uit te slepen, waarbij ook het echte geloof hierin ontbrak. De Kollumers raakten in die laatste minuten aan de hand van de deze middag uitstekend spelende routiniers Dennis Krohne en Joop Pijnacker niet in paniek en speelden de wedstrijd rustig uit.

Volgende week staat de thuiswedstrijd tegen Zuidhorn op de rol. Aanvang 14.30 uur op sportpark Baensein.