HoofdnieuwsSport

VV Kollum zegeviert in Zuidhorn

ZUIDHORN – Het was fijn vertoeven in het zonnetje op het sportpark van VV Zuidhorn in het Johan Smitpark, waar de gastheren om 15.00 uur de bal in beweging brachten in de hoop de drie punten in het Groningse te kunnen houden. Zo zou men het gat naar boven niet te groot laten worden en het nodige vertrouwen kunnen tanken. Kollum daarentegen wilde het resultaat van de vorige uitwedstrijd evenaren en de uitvoering verbeteren. Dit om de positie op de ranglijst in ieder geval te bestendigen. Natuurlijk zijn we nog maar een aantal wedstrijden onderweg, maar de eerste klappen kunnen meerdere daalders waard zijn.

In de beginfase was het Zuidhorn dat het initiatief nam en trachtte via de flanken gevaarlijk te worden. Al na twee minuten werd er voor het eerst een poging ondernomen richting het doel van Andries Dijkstra. Het was Milan Stad die, naar binnen trekkend, niet de juiste richting aan het bal kon geven. Doelman Dijkstra hoefde daardoor niet in actie te komen. Kollum reageerde even later door Benjamin Zondervan de diepte in te sturen wat gezien zijn snelheid meteen dreiging opleverde. Zijn voorzet richting Pijnacker was op maat, maar diens inzet op het nippertje geblokt.

De eerstvolgende serieuze aanval na een kleine 10 minuten was wel raak voor de Kollumers. Opnieuw werd Benjamin Zondervan, die in het eerste bedrijf veelvuldig werd gezocht, de diepte ingestuurd. Zijn lage voorzet werd door Joop Pijnacker met een subliem hakje panklaar gelegd voor de instormende linksback, Jasper Sietzema. Beheerst werd de bal in de rechter benedenhoek geplaatst. 0-1. Evenals vorige week bleek deze vroege goal geen aanzet tot meer. Er werd veelvuldig balverlies geleden, in de verdedigende omschakeling verzaakte men nog al eens en ook in de duels werd vaak niet thuis gegeven. Hierdoor bleef Zuidhorn een (optisch) overwicht houden, maar leek het creëren en benutten van kansen deze middag het grootste probleem voor de thuisploeg. Het was dan ook Kollum dat het eerst weer gevaarlijk werd nadat scheidsrechter Jager even mee had gedaan aan het spel. De goed spelende Dennis Krohne dwong, nadat hij de bal had teruggekregen van de leidsman, doelman Kooistra tot een uiterste krachtsinspanning na een verrassende uithaal vanaf een meter of twintig.

VV Zuidhorn daarentegen werd voor het eerst echt gevaarlijk in minuut 23. Het was na slap verdedigen aan Kollumer zijde Thijs Zwarteveen die hard uithaalde en doelman Dijkstra kansloos liet. Gelukkig voor de bezoekers stond de paal de gelijkmaker in de weg. Dichterbij dan deze inzet kwam Zuidhorn ook niet, hoewel captain Jaap Jacobs het een aantal keren via schoten uit de tweede lijn probeerde. De juiste richting werd echter niet gevonden.

Na een klein half uur hadden de bezoekers de score kunnen verdubbelen, nadat opnieuw Zondervan aan de aandacht was ontsnapt. De strakke schuiver voorlangs kon door een drietal medestrijders niet worden verzilverd. Het laatste kwartier voor de rust leverde voetballend geen noemenswaardige feiten meer op. Net voor de rust was er nog wel een domper voor de VV Kollum en de speler zelf. Ruben Merkus raakte, zonder een tegenstander in de buurt, dusdanig geblesseerd dat hij zich moest laten vervangen door Danny Nicolai, die de rechtsback positie ging invullen. Hierdoor werd Johan Schat geposteerd in het centrum van de verdediging. Beide spelers hebben dit in het vervolg van de wedstrijd naar behoren ingevuld.

Tweede helft

Nadat er door spelers, staf en supporters was bijgetankt werd de tweede helft in gang gezet. Helaas was er, in met name het eerste half uur van de tweede helft, geen verandering in het spelbeeld waarneembaar. Zuidhorn wat het wel probeerde, veel balbezit had, maar niet tot echte kansen kon komen en VV Kollum wat uiterst slordig speelde, daardoor veel balverlies leed en dus bijna niet in de buurt van het vijandelijk doel kwam. Echte kansen waren in een groot deel van de tweede helft dan ook spaarzaam aan beide kanten.

Het eerste noemenswaardige feit ontstond na een uur spelen toen Benjamin Zondervan op het middenveld in balbezit kwam. De steekpass op zichzelf had vrijwel zeker een vrije doortocht richting het doel tot gevolg, ware het niet dat zonder de bal te spelen Zondervan de weg werd versperd. Een duidelijk gevalletje obstructie volgens de kenners. Scheidsrechter Jager vond dat hiervan geen sprake was en besloot zelfs om onduidelijke reden een vrije trap tegen de aanvaller te geven.

Een kwartier voor het einde van de wedstrijd had deze dan toch beslist moeten worden. Joop Pijnacker kon aan de linkerkant opstomen. Een tweetal medespelers stonden centraal behoorlijk vrij, klaar om de wedstrijd te beslissen. De pass die volgde was onnauwkeurig en leidde tot balverlies en een tegenaanval van de thuisploeg, welke dreigend was, maar wederom niet doeltreffend. In de laatste tien minuten kregen de Kollumers dan toch nog een aantal behoorlijke kansen. Consternatie was er toen Thieme Brandsma een steekpass op Gerard van Zonneveld gaf. Alleen op doelman Kooistra af, een niet-vlaggende grensrechter, maar een fluitende scheidsrechter, zorgde er voor dat Van Zonneveld het voor gezien hield en de bal niet beroerde. Kollumer verdediger Boekhout dacht vervolgens nog recht te hebben op een vervolg, wat hem op een gele kaart kwam te staan.

Aan de andere kant van het veld was ook Thijs Zwarteveen nog eenmaal kansrijk om een puntendeling uit het vuur te slepen toen hij vanaf randje zestien de bal aan de voor hem verkeerde kant van de paal krulde. In de ultieme slotfase werden nog twee te slappe schotjes van Kollumers Brandsma en Van Zonneveld niet doeltreffend afgerond. Dit gebeurde in uiterst kansrijke positie, al dan niet met tussenkomst van een hand. Gescoord werd er dus niet meer en de drie punten konden uiteindelijk aan het Kollumer puntentotaal worden toegevoegd.

Volgende week zowaar een (sub)toppertje op sportpark Baensein. ’t Fean 58 komt dan op bezoek. Er vanuit gaande dat het spelniveau van de Kollumers zal toenemen en dat van de bekercompetitie kan naderen, zal dit een wedstrijd kunnen worden om van te smullen. Komt dit maar weer eens zien! Aanvang: 14.30 uur.