HoofdnieuwsRegionaal

Wethouder en kinderburgemeester openen 15e editie educatieproject in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden

KOLLUMERSWEACH – “Het is belangrijk om je niet alleen vandaag, bewust te zijn van het bijzondere landschap waarin we ons bevinden.” Met deze woorden opende wethouder Soepboer de 15e editie van de jeugdeducatie. De locatie was de boerderij van Boer Brandsma in Kollumersweach die ook bij de eerste editie in 2008 betrokken was. Boer Brandsma “Dit jeugdeducatieproject heeft alles in zich wat een project moet hebben. Kinderen zien en ontdekken in praktijk het landschap.”

 De kinderen, waaronder ook kinderburgemeester Ruben van der Veen, van de CBS Prins Bernhardschool uit Kollum begonnen vol enthousiasme aan de dag waarbij ze mogen snoeien met echte stokzagen, op zoek gaan naar beestjes en een creatieve natuuropdracht doen.

De komende maand gaan 40 schoolklassen uit het werkgebied van Vereniging Noardlike Fryske Wâlden de boer op. Bijna 1.000 basisschoolleerlingen in de gemeenten Noardeast-Fryslân, Dantumadiel, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel en Smallingerland gaan aan de slag met het lesprogramma ‘Takomst foar in unyk Lânskip’. Al 15 jaar leren schoolkinderen uit de groepen 7 en 8 waarom en hoe de boeren ieder jaar de elzensingels en houtwallen in Nationaal Landschap Noardlike Fryske Wâlden onderhouden.

Het lesprogramma wordt vanaf 2008 georganiseerd en is een samenwerkingsproject van vereniging Noardlike Fryske Wâlden, Landschapsbeheer Friesland en de centra voor Natuur- en Milieueducatie De Naturij, Pingo & Pet en De Klyster. Dit project is mede mogelijk gemaakt door de provincie Fryslân, en de gemeenten Tytsjerksteradiel, Dantumadiel, Smallingerland, Achtkarspelen en Noardeast-Fryslân.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button