HoofdnieuwsRegionaal

Wethouders openen steenbreekactie ter bevordering van biodiversiteit

KOLLUM – In Kollum en Rinsumageast is een steenbreekactie van start gegaan. Tegen inlevering van een tegel ontvangen inwoners planten met korting. Dit is een eerste actie van het project ‘Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip’ dat als doel heeft om de biodiversiteit te vergroten.

Zowel gemeente Dantumadiel als Noardeast-Fryslân zetten zich actief in om de biodiversiteit te vergroten. Wethouder Esther Hanemaaijer (Noardeast-Fryslân) en wethouder Gerben Wiersma (Dantumadiel) kwamen dan ook graag om de eerste planten te overhandigen en de eerste tegels in te nemen.

 Tuin weer aantrekkelijk maken voor dier en mens

De biodiversiteit is sterk afgenomen in de wereld. Een reden hiervan is dat tuinen tegenwoordig praktisch worden ingericht en weinig beplanting hebben. Dit is onaantrekkelijk voor vlinders, wilde bijen en andere dieren. Onder het motto ‘Een steen eruit en plant erin’ wordt een tuin weer aantrekkelijk voor dier en mens. Er kan gekozen worden uit een gevarieerd aanbod van vruchtdragende planten, bomen en struiken.

Steenbreekactie gekoppeld aan jeugdactiviteit

Afgelopen weekend werd er in Kollum bij het Bloemenparadyske een jeugdactiviteit gekoppeld aan de steenbreekactie. Kinderen van de vogelwacht Kollum mochten een workshop volgen van KidzKlix.

Onder leiding van Bart Stornebrink gingen ze de natuur in om foto’s te maken. Ze kregen handige tips voor het maken van goede foto’s. De pingo in het Paradyske was een prachtige plek waar de natuur zijn gang mag gaan en waar onder andere een familie meerkoet en gans wonen en afgelopen voorjaar nesten hadden. Een perfecte plek voor de jonge fotografen in opleiding.

Ook een steen omruilen voor beplanting?

In Kollum is de actie afgelopen. In Rinsumageast kunnen de hele maand november nog tegels worden ingeruild voor beplanting bij Zorgboerderij ‘Zo Goed Als’ (Fjildwei 9, Rinsumageast). De Steenbreekactie wordt volgend jaar in het najaar nog een keer herhaald.

Natuerlik Ferskaat

De verenigingen voor Dorpsbelangen van de vijf dorpen zijn samen met de Friese Milieu Federatie (FMF) Landschapsbeheer Friesland (LBF) en Stichting Wrâldfrucht (WRF) initiatiefnemers van Natuerlik Ferskaat mei de Mienskip. Het doel van het tweejarig project is dat dorpen samen met hun inwoners, scholen, ondernemers, (natuur-)organisaties en gemeenten een proces op gang brengen waarin samengewerkt wordt om de biodiversiteit in de eigen leefomgeving te laten toenemen.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button