112HoofdnieuwsRegionaal

Witte poeder nog in de neus; bestuurder ontkent onder invloed

FEANKLEASTER – Met het witte poeder nog in de neus, ontkende een 18-jarige automobilist uit de gemeente Achtkarspelen afgelopen nacht dat hij onder invloed van drugs reed. De agent die hem langs de Keningswei bij Feankleaster staande hield, deed nog een suggestie: “Hast fan ‘e jûn dan oan de oliebollen sitten?” Volgens de bestuurder was dat ook niet het geval geweest.

Een positieve speekseltest wees uit het waarschijnlijker was dat het om drugs ging, dan om poedersuiker. De man werd aangehouden op verdenking van het rijden onder invloed en op het politiebureau in Dokkum is bloed afgenomen. Een aangetroffen gebruikershoeveelheid drugs werd in beslag genomen. Naar gelang de uitslag van het bloedonderzoek wordt er proces-verbaal opgemaakt.

Bij rijden onder invloed van drugs is de kans om achteraf de rijbevoegdheid kwijt te raken ontzettend groot. Wanneer het bloedonderzoek bevestigd dat een bestuurder onder invloed van drugs heeft gereden, wordt het CBR in kennis gesteld. Door het CBR wordt vervolgens een maatregel of rijgeschiktheidsonderzoek opgelegd. De uitkomst van het onderzoek of daar niet volledig aan meewerken is dikwijls dat een rijbewijs ongeldig wordt verklaard.

Wanneer een bestuurder na aanhouding door de politie weigert om aan een bloedonderzoek mee te werken, wordt een rijbewijs direct ingevorderd en volgt eveneens een rijgeschiktheidsonderzoek door het CBR.

Dit kan u ook interesseren

Back to top button