HoofdnieuwsRegionaal

1.000ste bevalling 2014 in ziekenhuis Nij Smellinghe

DRACHTEN – Een heuglijk feit in Nij Smellinghe: afgelopen maandag 15 december heeft de 1.000ste bevalling van 2014 in het Drachtster ziekenhuis plaatsgevonden. Om 16.56 uur werd Sjoerd Tymen van Lune geboren. Sjoerd Tymen is de zoon van Ybele en Klaske van Lune. Moeder en kind maken het goed. De 1.000ste bevalling werd feestelijk omlijst. Zo kreeg de baby een prachtige ‘Nij Smellinghe geboortebeer’ en kregen de kersverse ouders  een mooi bos bloemen.

Het personeel van de afdeling Kraam/Verloskunde is ter gelegenheid van de 1.000ste bevalling getrakteerd op gebak. Zij hebben de afgelopen jaren hard gewerkt aan een aantal vernieuwingen op de afdeling zoals de gezinskamers, couveusesuites en de mogelijkheid om een natuurlijke sectio te ondergaan. Dit houdt in dat de moeder het kind tijdens een keizersnede geboren kan zien worden en dat het kindje daarna meteen bij de moeder kan blijven. Dit vroege contact verbetert de ontwikkeling van de band tussen moeder en kind.

Voor moeders die na de bevalling zorg nodig hebben, en hun gezonde baby, zijn er gezinskamers. Hier kan moeder samen met haar baby op een rustige en ontspannen manier bijkomen en opknappen. De kamers zijn huiselijk ingericht. Er is een bed voor moeder en ook vader mag blijven overnachten.

Als het pasgeboren kindje opgenomen moet worden op de kinderafdeling is er in Nij Smellinghe de mogelijkheid voor de ouders om in de couveusesuite bij hun kind te blijven.

 

Poliklinische en klinische bevallingen

Van de 1.000 bevallingen in 2014 zijn er 867 klinisch en 133 poliklinisch. Bij de klinische bevallingen is de moeder onder behandeling van een gynaecoloog van Nij Smellinghe. De poliklinische bevallingen zijn verplaatste thuisbevallingen. De ouders kiezen er in dat geval zelf voor om in het ziekenhuis te bevallen onder begeleiding van de eigen verloskundige. In totaal waren er in 2012 810 bevallingen in Nij Smellinghe, in 2013 steeg dat aantal naar 986 en dit jaar haalden we dus gemakkelijk de 1.000!

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button