EvenementenHoofdnieuwsRegionaal

Open Friese kampioenschappen Drakenbootrace Kollum

KOLLUM – Op zaterdag 21 juni 2014 wordt voor de tweede keer in Fryslân de Open Friese kampioenschappen Drakenbootrace georganiseerd. De voorbereidingen zijn in volle gang en het belooft een fantastisch spektakel te worden. Zowel op het water bij de Hessebrug als in het centrum van Kollum. Vrijdagavond 20 juni starten de activiteiten. In de voortuin van landgoed Philippusfenne aan de Voorstraat zullen vanaf 19.00 uur verschillende muziekgezelschappen en orkesten optreden in de openlucht. Dit alles in het kader van de tweede editie van CityProms on tour, het grootste festival voor klassieke muziek in Noord-Nederland. In de feesttent bij de Hessebrug begint vanaf 20.00 uur de Artiestenavond met optredens van Carla de Bruine, Wichard Meester, Djoeke Numan, Tiny van der Bij en Het Friesland Duo.  Dit alles in samenwerking met RTV Noordoost-Friesland Drive in show. Een gezellige avond voor jong en oud! (Gratis Entree)

 

Zaterdag 21 juni 2014 is er de hele dag een grote braderie in het centrum en natuurlijk de Drakenbootrace in het Kollumerkanaal bij de Hessebrug. Ook voor de kinderen zijn er vaan activiteiten zoals een springkussen, ballenbak en aquaballen. De organisatie merkt dat de aandacht voor dit kampioenschap steeds groter wordt en er steeds meer teams zich aanmelden om deel te nemen aan de race. Dit jaar is er voor gekozen er een “Open” Fries Kampioenschap van te maken. Hierdoor kunnen ook teams van buiten Friesland mee doen aan de Drakenbootrace in Kollum. ’s Avond neemt de band Jukebox u mee in het feest. (Gratis Entree)

Vorig jaar gingen zeventien teams met elkaar de strijd aan. Aan de hand van de enthousiaste reacties verwacht de gezamenlijke organisatie dit jaar een nog groter deelnemersveld. Team ‘de Stobbe’ uit Veenklooster heeft vorig jaar in een spannende strijd de wisselbeker mee naar huis genomen. Welk team neemt dit jaar de wisselbeker mee naar huis? Het wordt een heel spektakel, dat is nu al wel duidelijk. De Open Friese kampioenschappen Drakenbootrace wordt georganiseerd door Het Plaatselijk Belang Kollum, Activiteiten Platform Kollum, Gemeente Kollumerland C.A. en De Ondernemersvereniging HIM.

Een team wordt gevormd door 16 peddelaars en 1 trommelaar, maar het is handig om ook enkele reservepeddelaars te hebben. Elk team krijgt een drakenboot aangewezen, met een ervaren stuurman die door de organisatie geleverd wordt. De minimumleeftijd om aan de race te kunnen deelnemen is 16 jaar en je moet uiteraard kunnen zwemmen. Let wel: Elk team moet bestaan uit minimaal 5 vrouwen. Welk team wordt de tweede Friese Kampioen Drakenbootrace? Natuurlijk gaat het erom om mee te doen, de bekende ‘Olympische gedachte’, maar toch. Je als team Fries Kampioen te kunnen noemen, heeft ook wel wat.

Met z’n zestienen peddelen op de maat van de trommel en de boot op koers houden is puur plezier. De supporters zullen de teams enthousiast toejuichen, aanmoedigen en volop fotograferen en filmen, zeker als uw team kiest voor een bijzondere uitdossing. Het parcours is overzichtelijk kort (circa 200 – 250 meter), de beproeving van ongeveer anderhalve minuut per race zwaar en lang genoeg om de competitie volop te beleven, kansen op winst te krijgen en weer kwijt te raken…!

Ook dit jaar doet commentator Klaas Jansma live verslag van de Open Friese Kampioenschap Drakenbootrace in Kollum. Jansma, bekend van de verslaggeving van het Skûtsjesilen, heeft ook vorig jaar de verslaggeving gedaan. Dat deed hij zo goed dat de commissie hem dit jaar weer heeft gevraagd. Jansma zal, op de zijn bekende wijze, verslag doen van de drakenbootraces. In welke taal hij dit doet? U moet niet uitsluiten dat hij er ook wat Chinese woorden doorheen gooit. Met Jansma weet je het nooit. Hij is, en blijft, verrassend. Alleen daarom zou je al naar Kollum komen.

 

Durf je hier met een team aan mee te doen? Kun je de uitdaging aan? Kom met een team volleyballers, voetballers, dammers, schakers, schaatsers, breidsters, familieleden het maakt niet uit, maar kom! De deelnemers moeten wel minimaal 18 jaar oud zijn. De eerste aanmeldingen voor de Open Friese Kampioenschappen Drakenbootrace op zaterdag 21 juni 2014 in Kollum, zijn binnen. Er kunnen maximaal dertig teams aan mee doen. Opgave is mogelijk via mail: [email protected]. Wees er snel bij want vol is vol!

Wisselbeker en prijzengeld

De eerste prijs bestaat uit de wisselbeker, de niet te vergeten eeuwige roem, en een geldbedrag van € 500,- Voor de tweede prijs wordt € 250,- uitbetaald en de derde prijs bedraagt € 100, -.

 

Kijk voor meer informatie, deelname formulier en het programma op http://www.drakenbootfestivalkollum.nl

 

 

 

Foto’s Fokke Jongsma

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button