Buiten regioOndernemendRegionaal

Landelijke open imkerijdag bij De Kruidhof

BUITENPOST – Botanische tuin De Kruidhof doet op zaterdag 8 juli 2017, in samenwerking met imkersvereniging Kollumerzwaag e.o en NME-Achtkarspelen weer mee aan de landelijke open imkerijdagen. De imkervereniging geeft voorlichting over alles wat met bijen te maken heeft aan kinderen en volwassenen. Daarnaast worden er leuke kinderactiviteiten georganiseerd, kun je zelf een bijenhotel voor je tuin maken en er zijn rondleidingen naar de bijenstal. Natuurlijk kunnen bezoekers ook honingproducten en bijvriendelijke planten aanschaffen.

Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Daarom besteedt De Kruidhof tijdens deze landelijke open imkerijdag extra aandacht aan de bijen. Daarnaast ontwikkelt De Kruidhof in de opmars naar 2018 Kulturele Haadstêd allerlei plannen om in dat jaar het bijenkenniscentrum van Friesland te worden.

Bij-vriendelijk tuinieren Tijdens de imkerijdag kunt u informatie krijgen over het bijvriendelijk inrichten van uw tuin. Er is een groot aanbod van bijvriendelijke planten en er zijn om 11.30 en 14.30 uur twee gratis rondleidingen door de tuin waarin u leert hoe uw tuin met de juiste beplanting aantrekkelijker wordt voor bijen.

Excursies naar de bijenstal De imkers leggen jong en oud graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur en daarmee voor ons voedsel. Tijdens de imkerijdag zijn er vier gratis rondleidingen naar de bijenstal van De Kruidhof voor het hele gezin. Natuurlijk met een echte imkerkap op. Zo is het bijvoorbeeld prachtig om de koningin te ontdekken. En wat het verschil is tussen bijvoorbeeld de moer (koningin), darren (mannetjes) en werksters (vrouwelijke bijen). De rondleidingen naar de bijenstal vinden plaats om 11.00, 13.30, 14.30 en 15.30 uur.

Proeven en beleven De imker laat u verschillende soorten honing proeven en demonstreert hoe je een bijenkast inricht. Natuur- en milieueducatie Achtkarspelen is aanwezig met leerzame informatie voor kinderen. Daarnaast kunt u heerlijke bijenproducten meenemen waaronder honingwijn en verschillende honingsoorten van imkers uit de buurt. Daarnaast zijn er demonstraties honing slingeren om 10.30 en om 14.00 uur.

Kinderactiviteiten Kinderen kunnen een bij knutselen of kaarsen maken van bijenwas. Het is ook mogelijk om van een plantenpotje zelf een bijenhotel te maken. Er is een speciale kinderroute door de Vlindertuin met een app op de mobiele telefoon. Daarnaast is Claus Schminkerij in de middag aanwezig om kinderen te schminken als prachtige vlinders of bloemen.

Silence of the Bees Het project Silence of the Bees is een van de hoofdprogramma-onderdelen van LF2018. Bijen verdwijnen door heel Europa en in het bijzonder in Fryslân uit tuinen en velden. Het project vraagt aandacht voor de bij en beweegt mensen om deze insecten te zien als belangrijke partner in de samenleving. Silence of the Bees doet dit met behulp van beeld en taal, in muziek en kunst, in cultuur en wetenschap. Met bijzondere activiteiten wil Silence of the Bees het belang van bijen en biodiversiteit laten zien en ervaren. Zo zijn er nu al vijf levensgrote bijenhotels te zien in de tuinen. De Kruidhof is in 2018 het centrum van het Silence of the Bees-programma.
Samen met de botanische tuin van Oldenburg en Emden zal in 2018 het project B-rapsody worden uitgevoerd. Hierbij zullen speciale hommelkasten op scholen in de EemsDollardregio worden geplaatst voor onderzoek. Naast onderzoeksgegevens worden ook bijengeluiden verzameld. Deze worden door een Australische kunstenaar samengebracht tot een symfonie die tijdens een simultaan uitgezonden concert vanaf de drie tuinen wordt uitgezonden in een speciaal daarvoor ontworpen kunstwerk.
In het Tuincafé kunt u genieten van speciaal voor deze dag gemaakte lekkernijen met honing.

De Kruidhof is op 8 juli geopend van 10.00 tot 17.00 uur. U betaalt op deze dag de reguliere entreeprijs www.dekruidhof.nl.

Het project B-RAP wordt in het kader van het INTERREG V A-Programma Deutschland-Nederland medegefinancierd door het Europese Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en door Niedersachsen en de provincie Frieslân. Das Projekt B-RAP wird im Rahmen des INTERREG-Programms Deutschland-Nederland mit Mitteln des Europäischen Fonds für Regionale Entwicklung (EFRE) und Niedersachsen/Provinz Fryslân kofinanziert.

————————————————————————————————————————-Kort bericht voor de agenda: De Kruidhof Buitenpost, zaterdag 8 juli 2017 10-17 u Open imkerijdag. Excursies bijenstal, honing slingeren, rondleidingen bij-vriendelijk inrichten tuin, kinderactiviteiten, bijenhotel maken, bijenproducten, bijenplanten, speeltuin, IJstijdenmuseum, tuincafé geopend. www.dekruidhof.nl.

Dit kan u ook interesseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back to top button